Semlor
Den 8 mars är det Semledagen - Fettisdagen - Vita Tisdagen. Denna dagen är även kallad Mardi Gras.
Fettis-dagen, eller fet-tisdagen är sista dagen innan påskfastan. Att den kallas för Vita Tisdagen är för att den bakas med vitt mjöl. För att dryga ut bullarna började man gräva hål i dem och lägga annat i dem, därav vår mandelmassa och grädde. I Norge använder man sig av sylt istället för mandelmassa. I Norrland sägs det vara efterrätten till bruna bönor.
Idag finns det många andra variationer av semlor, med bl.a. nötter i bullarna, samt lite mer matiga sådana med helt annat innehåll.
I Österrike och Tyskland firas denna dagen med karneval och festande.
På franska heter dagen Mardi Gras och det är därifrån olika karnevaler, såsom den i New Orleans, har fått sitt namn. Även i Venedig och Rio de Janeiro finns Mardi Gras-karnevaler. I New Orleans börjar firandet på Trettondagsafton och avslutas på Fettisdagen. (Ej att förväxlas med Mardi Gras i Australien)
Fettisdagen inträffar mellan Blåmåndag och Askonsdag. Blåmåndag infaller efter fastlagssöndag och före fettisdagen. Blåmåndag är även kallad bull-, fläsk- eller korvmåndagen. Askonsdagen är den dag som startar fastetiden. Askonsdagen kommer från katoliscismen där man strör aska på de botgörare som får lämna kyrkan för att sedan komma tillbaka igen på skärtorsdagen.
Källa: www.wikipedia.org
Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...
Sajtvärd på julen.ifokus.
Jag som är gammal och stötkonservativ äter ändast Fastlagsbullar.
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland
Ja, du menar "originalen" med mandelmassa och grädde…?
Jag är likadan…
Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...
Sajtvärd på julen.ifokus.
Nä…
Här i söder är ordet semla ganska nytt, det hette alltid fastlagsbulle tidigare. Detta med en fortskridande försvenskningen av Skåne är skrämmande.
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland
Ahaaa. Du är en, vad vi kallar här nere, en äkta skåning…
Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...
Sajtvärd på julen.ifokus.
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland
Snart nu!
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.
Visst ska vi äta fastlagsbullar nu i fastlagsbulletid. Här gör min man så goda fastlagsbullar av köpta runda vetebullar.
När jag var barn köpte min mor ibland semlor. De såg ut som vetebullar. De smakade som vetebullar. De var avlånga i stället för runda. Naturligtvis fanns det inget konstigt i dem.
Grädde och marsipan fanns det bara i fastlagsbullarna och dem åt vi bara vid denna tid på året.
Semlor åt man året runt. Man kunde även dela dem som man gjorde med
frans(k)brödsbullar, breda smör på halvorna och äta dem så.
Värd på Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973
mamma gjorde lite nyttigare semlor i år men de smakade lika gott jag älskar mandelmassa men tarv bort nästan all grädde
Lyfter fram denna artikeln då det nu är fettisdagen den 4 mars! Mums!!! 😃
Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...
Sajtvärd på julen.ifokus.
Idag!?
😮
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland
Japp! Idag! Mums! Blev bjuden på en på jobb idag… 😃
Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...
Sajtvärd på julen.ifokus.
Vi fick även semlor på jobbet!
//Rita, sajtvärd på Husmorstips, fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg, bloggen och min hemsida.