Mat & Dryck

Röka i klotgrill

2011-06-28 15:45 #0 av: DesK

Att röka i klotgrill är enkelt och blir riktigt bra. Den norske kocken Andreas Viestad visade i ett program hur man röker i klotgrill. Nu har vi provat och det blir gott.

En skinkstek eller kalkonbröstfilé
Salt
Chipotlechili
Ett syrligt äpple
Katrinplommon
Lök
Rökspån

Skär upp steken, men se till att den sitter ihop i ena långsidan.
Strimla katrinplommonen, skär äpplet i småbitar och hacka löken.
Klappa in kryddorna och lägg på frukten och löken.
Rulla ihop steken och bind om den med bindgarn.
Krydda även utsidan av steken.
Till skinksteken tog jag lök och äpple och till kalkonen tog jag katrinplommon och äpple men ingen lök.
Se till att få en fin glödbädd i klotgrillen.
Bryn steken runt om och lägg den sedan så långt från glödbädden det går. Se bild nedan.
Kasta på rökspån på glöden och sätt på locket, med ventilen lite öppen, annars dör glöden ut. Nu kommer det ryka rätt rejält, men det är som det ska. Vänd steken då och då tills den har mörk fin färg runt om. Båda mina stekar tog cirka en timme vardera att röka och de fick en mild fin röksmak. Det går säkert bra att göra så här med lamm- eller nötkött också.

Kalkonen är lätt brynt och flyttad så långt det går från glödbädden

 

Rökutveckling

 

Snart färdig skinkstek

 

Skinkstek med tomatsallad

 

Kalkonfilé med ugnstekta grönsaker och gräddsås

Désirée

Anmäl
2011-06-28 21:50 #1 av: Gunlog

Nej, men åh så gott! Och vi som precis har köpt en ny kolgrill i form av en spann!

Detta verkar riktigt smaskens ju! Jag blir hungrig nu så här på kvällskvisten...

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-06-29 10:49 #2 av: DesK

Då har du ju nästan allt du behöver! Glad

Désirée

Anmäl
2011-06-29 21:37 #3 av: Farwuq

Om man skulle våga att göra så en dag.

Obestämd

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2011-06-30 07:40 #4 av: DesK

Draken klart att du ska testa detta, nästa gång du ska ha kalas kanske passar fint Glad

Désirée

Anmäl
2011-06-30 07:47 #5 av: Farwuq

Jo, jag tar mig nog en funderare.

Glad

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2011-07-11 22:12 #6 av: Gunlog

Jag har skickat runt länken till detta receptet nu till några vänner.

Hoppas någon provar det inom snar framtid...

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-07-12 04:52 #7 av: Farwuq

Vi får se...

Ska bara skaffa en grill som funkar...

 

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2011-07-12 08:19 #8 av: DesK

I söndags gjorde vi pestofylld lammstek på detta vis. Det blev också gott  Glad

Désirée

Anmäl
2011-07-12 21:20 #9 av: Gunlog

Nja, lamm är inte min stil...

Har aldrig ätit och kommer aldrig att äta, men smaken är delad. Flört

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-07-12 21:30 #10 av: DesK

Det lustiga är att jag inte heller är så glad för lamm, men detta blev helt klart ätbart! Tungan ute

Désirée

Anmäl
2011-07-13 19:40 #11 av: Gunlog

Jag äter inte viltkött heller...

Jag är inte glad för fisk... Kan äta, men det är inte något jag längtar efter... Jag har ätit en underbar fiskrätt en gång i mitt liv. Det var på båten till Norge. Där fanns inget annat att välja på. Deras kötträtter var vilt eller rött kött, vilket jag alltid väljer bort.

Jag kan däremot köpa lax i frysta portionsbitar. Jag tinar dem, lägger dem i folie tillsammans med grovsalt, hela korn vit-, svart- & rosépeppar och gräslök. Sedan gör jag "påsar" av folien och lägger på grillen. Till det serverar jag nypotatis, en kall syrlig sås som t.ex. vanlig creme fraiche, eller en kall fisksås. Ev. kan man klippa gräslök och röra ner i creme fraichen och någon nypa salt i. Mycket enkelt och mycket gott.

 

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-07-13 19:48 #12 av: DesK

Lax blir suveränt god att röka på detta vis och fort går det Skrattande

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.