Annons:
Etikettmat-dryck
Läst 5432 ggr
Gunlog
2013-08-22 22:50

Recept på min mormors kalkon!

Denna går att servera på Thanksgiving, till Mårten Gås, ja under hela tiden som man kan köpa kalkon i affären! Här ska man köpa en sk A-klassad kalkon eftersom man behöver levern.

Ingredienser:

A-klassad kalkon ca 4-5 kg
125 gr fläskfärs
½ paket av 160 gr leverpastej
½ liten burk med skivade champinjoner
3 skivor av vitt bröd
levern av kalkonen
2-3 msk kaffegrädde

ev. lite av en gul lök

salt
vitpeppar
torkad körvel

hushållssnöre alt. tandpetare i trä

Gör så här:

Skölj kalkonen väl i kallt vatten och låt den rinna av en stund.

Gnid in den ordentligt med salt, peppar och körvel, speciellt på insidan… Ta hellre för mycket än för lite.

Värm upp en stekpanna på spisen. Under tiden gör du följande:
Hacka leverpastejen alt. mosa den med en gaffel. Hacka champinjonerna fint och så även kalkonlevern. Skär brödskivorna till små tärningar. Hacka också kalkonlevern.
Lägg i fläskfärsen (inget stekfett behövs) och mosa den lite med en slev. I med leverpastejen och därefter champinjonerna. (Arbeta med en slev hela tiden så att du "mosar" ihop allting.) Sen tar du i kalkonlevern och därefter det vita brödet och kaffegrädden…

Salta, peppra och strö i rikligt med körvel. Champinjonerna tar en del av smaken, så var ganska så generös.

Låt sedan den brynta fyllningen kallna lite innan du börjar fylla kalkonen. Stäng igen båda ändarna ordentligt så att inte fyllningen ramlar ut samt att du behåller saften inne i kalkonen. Knyt eV. ihop benen med hushållssnöret.

När du tar av fyllningen från spisen så värmer du ugnen till 175 grader.

När kalkonen är fylld och klar så lägger du den i en smörad ugnsform med bröstsidan uppåt. Lägg hjärta och strupe bredvid. Se till att ösa kalkonen minst varje halvtimme så att den bibehåller sin saftighet. Pga den kompakta fyllningen så räknar jag ca 55 minuter per kilo, men det varierar beroende på ugnen.
När den har börjat få lite färg så vänder du på den så att bröstsidan kommer neråt. När den åter igen fått lite färg så vänder du bröstsidan uppåt igen.

Att testa om den är klar:
Skär på insidan av lårbenet, i vecket, och se om köttet är rosa eller vitt. Det är det stället som tar längst tid att tillagas.

Spara skyn till brunsåsen. Servera med koktpotatis, brysselkål, svart vinbärsgele.

Lite tips till brunsåsen: Häll skyn från ugnsformen i en stekpanna. Skölj ur den sista skyn i formen med lite mjölk och en visp. Därefter tar du grädde i såsen, en kvarts till en halv köttbuljongtärning, beroende på hur mycket sås du gör.

Gör redningen: vispa potatismjöl i ett glas med mjölk, gärna med en mjölkvisp, för en krämig god konsistens. Smaka av med ev salt, vitpeppar och svartpeppar.

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Annons:
Gunlog
2013-11-07 20:32
#1

Så är det dags på söndag när det är Fars Dag. Kalkon… Mmmm…

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Gunlog
2014-11-09 13:42
#2

…och nu står kalkonen åter igen i ugnen… Det doftar så gott i hela huset! 👍

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Upp till toppen
Annons: