Om sajten / Om iFokus

Underlätta för synskadade när du skriver

2009-03-25 22:03 #0 av: Dojdan

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus


Anmäl
2009-03-27 07:44 #1 av: Tatsja

Sen för dyslexiker är det problem om ett stycke är för långt. Även för oss som kanske inte har problem med att läsa. Detta gör att synpunkterna försvinner, eftersom man ledsnar att läsa.

Tänk på att göra nytt stycke med jämna mellanrum. Har märkt att många inte läser allt annars och bara kollar in vad andra har svarat och det var nog inte meningen bakom artikeln eller frågan.

Sen ser det snyggare ut med nytt stycke efter 6 -8 rader. Så hänsyn till alla på nätet, vore nog bra.

När det gäller förkortningar, så skriver jag alltid ut dem istället. Det tar inte längre tid och alla förstår vad man menar. Det finns förkortningar som inte jag förstår och då pratar jag dessa som skrives i mobilen. Jag brukar få fråga sonen vad det betyder.

Smileys är också problem för synskadade. Inte dem vi har här under kommentera inlägg, utan de andra. Om ni provar att föra pekaren över denna smiley Flört, så ser ni vad skärmläsaren läser. Tänk på att alltid prova det innan ni sätter ut andra smileys. En del läser bara en siffra.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.