Annons:
Etikettpåsk
Läst 13299 ggr
Gunlog
4/18/11, 9:14 PM

Påsken är här!

Äntligen kommer påsken! För mig känns det som att när påsken är här, ja då är det vår! Man kan börja sitta ute om dagarna och grilla och ta en kopp kaffe i den varma solen. Man hör att omgivningen har vaknat, barnen är ute och leker. De skrattar, skriker och har det så roligt. Fåglarna flyger ikapp uppe i luften, de sitter i träden och kvittrar livfullt. Då är det verkligen vår... Jag, för min del, firar påsken just för att våren har kommit till vårt avlånga land. Men, varför firar vi påsken egentligen? Har du koll?

Ja, de flesta vet kanske att påsken firas för Jesu lidande, död och uppståndelse. Det var under den judiska påsken i Jerusalem.

Den kristna påsken firas i dagarna som följer:

Palmsöndagen, dagen då Jesus tågade in i Jerusalem. Palmsöndagen är söndagen innan påsk och är inledningen av Stilla veckan.

Sedan finns Blåmåndag. Varför denna dag heter blåmåndag vet man inte, men blåmåndag är egentligen måndagen efter fastlagssöndagen, då man bl.a. klädde kyrkorna i blått.

Vit-tisdagen, den sista dagen innan påsk som man fick använda vitt mjöl och ägg i matlagningen.

Dymmelonsdagen. Det var den dagen då man, enligt sägnen, tog bort metallstavarna i kyrkklockorna och ersatte dem med träpåkar så att klockorna skulle avge en dämpad klang. Detta för att berätta att det var just Stilla veckan och att påskhelgen var i antågande. Denna dagen är inte askonsdagen. Askonsdagen är onsdagen efter fettisdagen, som inleder fastan 40 dagar före påsk.

Därefter har vi Skärtorsdagen, den dagen då Jesus åt sin sista måltid med sina lärjungar.

Sedan blir de då Långfredagen, som är Jesus dödsdag.

Påskafton är en dag utan firande och inga gudstjänsten hålles. Detta är för att Jesus då låg i graven, så tidigast på kvällen kan gudstjänster hållas, sk påsknatten, för att fira Jesus uppståndelse. Påskdagen är dagen då Jesus återuppstod.

Påsktiden varar egentligen i 7 veckor, fram till Pingsten.

Den judiska påsken "Pesach" är en väldigt stor högtid. Jag väljer här att citera följande från http://www.ne.se :

"I hemmen firas en måltid, seder ('ordning'), med osyrat bröd, ett ägg, ett köttben till minne av påskalammet, saltvatten, någon "bitter" grönsak (romansallat eller pepparrot), en röra av mandel, äpple och vin samt fyra bägare vin. Allt har symbolisk betydelse. Under måltiden läses ur påskhaggadan om uttåget ur Egypten med förklaringar till måltidens innehåll."

Slutcitat.

Jag firar påsken med familjen och vi äter god mat och bara umgås, njuter av nuet och av varandra. Vår son får naturligtvis leta efter sitt påskägg i vår trädgård. Däri har vi lagt lite blandat: en chokladkaka, ett klädesplagg, en liten peng (20:-) och en liten leksak. Då undrar kanske många var påskägget kommer ifrån. Jo, påskägget är ju en symbol för fruktbarheten och återuppståndelsen.

Äggen som vi har på menyn i påskmaten hänger ihop med att förr i tiden lade inte hönsen ägg på vintern. De började äggproduceringen igen på våren, ungefär vid fastan, men eftersom man inte åt ägg vid den tiden så blev det ett större lager av ägg, därför valde man att ha detta på matbordet under påskfirandet.

Att måla ägg är en gammal kristen tradition. Det var vanligt att man gav bort ägg som ibland var dekorerade eller hade små inskripter. Traditionen att ge bort ägg lever kvar genom våra godisägg som då ibland göms och barnen får leta efter dem i tron om att påskharen gömt påskäggen. Att det är påskharen som gömmer äggen är en myt från 1600-talets Tyskland.

Så med denna artikel vill jag önska dig en riktigt Glad och God Påsk!

(Fotot taget av mitt påskpyntade matrumsbord)

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Annons:
Farwuq
4/21/11, 6:56 AM
#1

Glad påsk önskar draken.

Glad

Fotot saknas

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Gunlog
4/21/11, 10:18 PM
#2

Glad påsk till dig också! Glad

Jag kan inte få in det.

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Farwuq
4/22/11, 7:00 AM
#3

Ett litet klipp om påsken:

Av de beräkningsmodeller som finns för att ta fram påskdagens kalenderdatum för ett visst angivet år är sannolikt Gauss påskformel av matematikern Carl Friedrich Gauss (1777-1855) den mest kända. Enligt denna formel är tidigaste datum för påskdagen den 22 mars, och sista möjliga datum den 25 april. Senast påskdagen inföll 22 mars var 1818, och nästa gång blir 2285. Senast påskdagen inföll 25 april var 1943, och nästa gång blir 2038.

I år infaller påskdagen den 24:e

Glad

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

DesK
4/22/11, 10:45 AM
#4

Bra artikel Glad Gunlog nu har du fått en förklaring hur du gör för att infoga en bild i en artikel och jag fixade in din fina bild Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Rita-S
4/24/11, 4:22 PM
#5

Blåmandag är första måndag efter fastelaven, och hette så för att fastelavens söndag var en rejäl fästar-dag i norrön tid. Altså blev det en rätt… tung dag kan man ju säga lite diplomatisk, för dom flesta folk. Som då inte hade låtit bli att kika så djupt i hornet. Kan man ju säga ;)

Andra ställen i Norge kunde dom kalla det blåmandag för att måndag innan fettisdagen skulle vara skrin så man hade god aptit till fettisdagen. Denna dagen kallas "feit-tirsdag" i Norge, altså Fet Tisdag på svensk. Då skulle man ha god aptit och plats till mycket mat. Denna tisdagen var ju dagen innan askeonsdag, där fastan började, och man skulle feta upp sig så man klarade fasten. Färgen blå blev även använt att utsmycka kyrkan för att visa när prästen hade inlett sin faste, och många präster brukade inleda sin faste redan måndagen innan askeonsdag. Därav utsmyckning i blått, fastens färger, och även det en anledning att namnet blåmandag hänger kvar. 

Interesseklubben antecknar :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Upp till toppen
Annons: