Övrigt

Mors Dag 29 maj 2011

2011-05-29 00:10 #0 av: Gunlog

Då är det dags att åter igen fira kära mamma. Kanske mamma blir utbjuden av barn och man, mamma får kanske en present, eller så har det ritats på dagis eller i skolan. Jag, för min del, fick idag höra samtalet mellan min drygt 5-årige son och hans pappa, min älskade sambo. "Kevin, vill du att jag ska följa med dig ut imorgon och handla en liten present till mamma? Det är mammas dag imorgon." Kevin tittade på mig, tittade sedan på pappa och nickade. Då sa jag till honom att han inte måste köpa något om han inte vill. Det räcker med att han kanske vill rita en teckning, eller bara ge en kram eller om han inte vill göra någonting för mig alls. Det är helt upp till honom. Då tittade Kevin på mig och sade: "Jo, jag vill köpa något jättefint till dig imorgon, för du är den snällaste mamman och du älskar mig så. ...och jag älskar dig lika mycket tillbaka."


 Det känns för mig som att jag redan fått min Mors Dags-present...

Många mödrar vill inte fira Mors Dag. En väninna till mig berättade förra året att hon vägrar bli firad av sina barn. Hon tycker att det är så överreklamerat, att affärer och restauranger och "alla andra" gör allt för att tjäna pengar och utnyttja barns känslor. Så rätt hon har, egentligen. Hon tycker att alla dagar är Mors Dag, Fars Dag, Sonens Dag, Dotterns Dag. Hennes ord var: "Kan man inte visa respekt och kärlek till sin mor, sin far eller sitt barn alla 365 dagar om året, så behöver man inte göra det heller på just den Dagen".

Men, samtidigt tänker jag på alla barn i länder, speciellt u-länder som inte har några föräldrar alls och som inte kan fira sina mödrar och förklara för dem hur mycket de betyder... Eller de mödrar som har mist sina barn och inte kan höra från barnen hur mycket de betyder för sina barn.

Enligt min mening ska ordet mamma / mor betyda styrka, trygghet, kärlek, förebild. Jag försöker vara det så gott jag kan för min son, varje dag. Jag gör mitt bästa. Hur han än väljer att uppvakta mig imorgon, dvs. OM han känner för att göra det, så kommer jag att uppskatta det till 1000%. Han är min Kevin, världsbäst i hela världen. Om han inte vill göra det, nej, då slipper han för jag vet att han älskar mig ändå.

Jag kan hålla med min väninna om att det överreklameras. "Köp choklad till mamma på mors dag. Köp extra mycket så får du XXX på köpet!" eller så ser man "Special Edition till Mors Dag". Paketpriser... Hmmm. Vill jag ha något "extrapris"-paket av min 5-årige son? Nej tack. Jag känner mig inte mer älskad bara för det. Nu är vi så lyckligt lottade att vår Kevin själv väljer presenter och julklappar när han ska handla. Ska han på party så väljer han själv. Han är självständig för att vara 5 år gammal och det kommer jag som mamma att hålla hårt i på Mors Dag, hur han är som person. Det ger jag mig själv som Mors Dag-present = njuta av "resultatet" som min son är. Han är en glad kille, busig, rolig, kärleksfull, mycket omtänksam, som tar mycket plats. Jag är stolt över honom precis som han är och han är min riktiga present på Mors Dag, varje Mors Dag, i resten av mitt liv...

Vill ni få reda på hur Mors Dag firas i andra länder, rekommenderar jag er att gå in på http://sv.wikipedia.org/wiki/Mors_dag och läsa mer om Mors Dag.

För min del, i mitt hjärta, är Mors Dag detsamma som Våra Barns Dag.

Från mitt hjärta till era hjärtan önskar jag er en riktigt Glad Mors Dag, och glöm inte att även om era barn inte uppvaktar er idag, så kan jag övertyga er om att ni är älskade för den ni är ändå: mamma till era barn...

(Bilden i denna artikel tillhör Hemmets Journal)

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-05-29 04:55 #1 av: Farwuq

Eftersom min mor är död sedan ca 20 år, så får jag säga grattis till min fru istället.

Flört

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2011-05-29 09:17 #2 av: DesK

Gunlog så fint skrivet och så sant! Kyss

Désirée

Anmäl
2011-05-29 12:53 #3 av: Gunlog

Tack, DesK!

Farwuq, du kan alltid gratta din mor ändå genom att tänka på henne.

Jag fick världens överraskning idag. Jag blev firad ordentligt!

Jag fick sova länge idag, och jag vaknade av att Kevin stod nere i trappan och kallade på mig. Han kom upp med den jättefina passionsblomman som ni ser på bilden. Jag blev så glad! Då sa han att jag skulle vänta lite, så skulle han hämta en sak. Han kom upp igen med ett runt paket. I det paketet fanns den fina kakburken. Jag blev så glad att han hade köpt en kakburk till mig! Vi har ju ingen och det har han tydligen själv lagt märke till! Jag tackade honom för den fina blomman och den jättefina kakburken, då sa han att jag skulle vänta för han hade en sak till. Han skyndade sig och hämtade gummistövlarna. Han visste att jag inte hade några, men vad han inte visste var att jag ville ha just dessa fräcka stövlar! Pappa Rickard sa att han försökte säga till Kevin att titta runt lite till innan han bestämde sig, men nej, Kevin hade bestämt sig redan!

Jag blev så glad så att tårarna kom! Min 5-årige älskade Kevin hade prickat sååå rätt, ytterligare en gång! Hans presenter till mig var verkligen jag, inte bara för att det var han som köpt dem, utan för att de var jag! Jag hade själv köpt passionsblomman om jag sett den, och jag hade själv köpt kakburken om jag sett den. Stövlarna skulle jag ju köpa.

Kevin sa till mig att skynda mig och klä på mig, för frukosten var färdig. Jag gick ner och där stod kaffet upphällt, bake-off-bullarna var färdiga och nytt, gott pålägg fanns också på bordet!

Min Mors Dag är full med kärlek idag! Jag känner mig verkligen uppskattad för den jag är!

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-05-29 15:18 #4 av: Lena

Mycket kloka tankar! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2011-05-29 16:08 #5 av: Gunlog

Tack Lena! =) Flört

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.