Vuxenkalas

60 årskalas i vår trädgård!

2011-07-15 21:56 #0 av: Gunlog

Hur kan man fixa ett kalas/en fest så att det ser fint ut? Jag fick improvisera lite lätt när min väninna skulle ha sitt 60-årskalas i vår trädgård, men det var jätteenkelt. Hon planerade själv allting. Så här gick det till...

Min väninna som fyllde 60 heter Eva. (Jag är själv 37)

Det började med att hon frågade mig om jag ville hjälpa henne att organisera och hjälpa till i köket när hon skulle ha sitt kalas. Jag tittade på henne och menade på att hon har så lite plats om nu 30 vuxna plus några barn skulle komma. Hon har en 3-rumslägenhet med en liten trädgårdstäppa. Jag kom överens med min sambo att hon skulle få hålla sitt kalas här hemma hos oss i vår trädgård. Och så lyckat det blev...

Vi har ett partytält med tjocka järnrör. Det är 5x8 meter, så där är gott om plats även om det regnar.

Maten: den beställde vi från Kallskänken i Genarp/Skåne. Det blev kallskuren buffé med potatissallad och potatisgratäng, samt brytbröd. Se Potpourrifatet i länken ovan.

Drickan: det blev öl och cider som jag och min sambo hade köpt till henne när vi tog en resa till Tyskland. Även vin serverades.

Efterrätt: det blev Evas goda chokladtårta med mandelmassebotten, som serveras halvfryst med vispgrädde. (Tyvärr är det ett hemligt recept som inte ens jag får ta del av. Obestämd)

Bord och stolar fick vi låna från självförvaltningen på Evas gård.

Vi hade naturligtvis engångsartiklar = helt diskfritt var det förutom serveringsbesticken och kaffeskedarna.

Eva ville att vi skulle köpa pappersduk, men där kom mitt första enkla tips. Man tar enfärgade underlakan. Vi tog vita underlakan och lade på.

Eftersom det var vita dukar och ett vitt tält, samt att vi skulle servera maten på ett bord bredvid med en rosa bordsduk, så köpte jag lila snittblommor i blomsteraffären. Lila är Evas favoritfärg. Jag tog värmeljushållare, liknande dessa från IKEA. Jag klippte av en blomma med ca 1½ cm kvar av stängeln, klippte av gröna blad och satte i detta i ljushållaren. Det lyste upp jättemycket. Dessa blommor kostade 20:- styck, så det var lite väl onödigt dyrt, men man kan ju alltid plocka egna blommor som t.ex. rosor i trädgården, eller om någon granne har mycket blommor så kan man fråga om man kan få för en billig peng. Detta med blommorna var en sista-minuten-grej som jag kom på.

Det var kalt och tråkigt på väggarna, så jag köpte ett paket med ballonger och tog ut de som hade färgerna lila, rosa och ljusgrönt. Jag band snöre om och fäste nätt genom att bara snurra bandet runt tältfästena. Hur enkelt som helst. Lyckligtvis hade min sambo fått lov att låna ett mindre kylskåp av en kompis, så vi hade drickan däri ute i tältet.

Det är kanske inte så mycket som fixades, men det var alldeles tillräckligt. De små blommorna på borden stod inte i vägen när vi åt, och man såg den som satt mitt emot. Maten var alldeles lagom mycket. Evas svägerska frågade hur många timmar jag hade stått och rullat buffé. Flört

Vi hade musik också. Vi hade letat fram Evas favoritlåtar via Spotify, så vi hade vår lap-top ovanpå kylen och högtalarna stod på en liten pall bredvid.

Alla var mycket glada och nöjda och de tyckte att jag hade fixat allt så lagom och perfekt. Nu var det ju faktiskt Eva som ordnade lika mycket. Hon berättade hur hon ville ha det, och då fick hon det.

Hon önskade sig glada gäster och vackert väder. Hon fick glada gäster och vackert väder. Det var allt hon önskade sig. Hon var mycket nöjd med hela alltet, och hon sa att hon kommer att minnas denna dagen länge. Det tror jag säkert att hon gör för hennes 60-årsdag var faktiskt alldeles perfekt och lagom...

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-07-17 08:25 #1 av: Farwuq

Låter kul.

Glad

Hemliga recept brukar kunna knäckas, ofta är de en lätt modifikation och blandning av redan kända.

Flört

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2011-07-17 13:54 #2 av: Gunlog

Ja, det är mycket möjligt. Det var hennes morfars recept.

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-07-17 16:15 #3 av: Farwuq

Tex. Mandelmassebotten, det gör vi ofta här, det är riven mandelmassa, ägg, väldigt lite mjöl och lite smör.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2011-07-17 17:28 #4 av: Gunlog

Aha...

Chokladen är så att när den är helt tinad, så blir den rinnig...

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-07-17 17:46 #5 av: DesK

Trevligt kalas som illustrerar en viktig sak och det är att det enkla ofta är det bästa Glad Jag har nått recept på chokladmoussetårta som kan ätas både fryst och tinad.

Désirée

Anmäl
2011-08-03 10:12 #6 av: [TrevorS]

Ja det lät riktigt trevligt. Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.