Andra högtidsfester

Surströmmingspremiär!

2011-08-15 15:05 #0 av: Gunlog

Årets surströmmingspremiär infaller i år den 18 augusti. Jag har själv aldrig varit i närheten av surströmming, men jag hör varje år på radion hur speciellt det är. Reportern reagerar på den "speciella" doften, samt berättar om hur hon/han rynkar på näsan av smaken. Jag är ingen fan av fisk överhuvudtaget, men även om jag skulle vara det så tror jag inte jag skulle gått i närheten av surströmming ändå. Men, hur har surströmmingen kommit till? Finns det några andra fakta om denna rätt? Det ska vi ta reda på nu...

Då ska vi se...
Surströmming är alltså strömming som är saltad och sedan fått jäsa. Jäsning av livsmedel är från början ett sätt att konservera. Denna metod har funnits i årtusenden.
På www.wikipedia.se beskrivs det så här: Själva jäsningen av strömming tros ha tillkommit på 1500-talet, då det blev saltbrist i Sverige pga Gustav Vasas krigsföring. Man sparade då på saltet och då blev det att strömmingen jäste istället. I Norge kallas fisk som konserverats på liknande sätt för rakfisk. I Norge benämns rakfisk så tidigt som år 1348. På www.surstromming.se nämns stentavlor där ordet syrning (jäsning) nämns redan på 2800-talet före Kristus. Jag Googlar vidare och kan läsa att surströmming i huvudsak framställs idag vid Norrlandskusten, främst på Ulvön, där den också förpackas i konservburkar. Denna rätt har sitt svenska ursprung i Ångermanland, vid höga kusten. Där är det vanligast med en klämma. Hårt tunnbröd, smöras och emellan läggs skivad eller mosad mandelpotatis och surströmming. Detta äts sedan som en sandwich, med händerna, enligt olika internetsidor.
Surströmming är ökänd för att lukta mycket, och smaken är tydligen väldigt salt.
I de södra delarna av Sverige, där det äts surströmming, så äts detta på tallrik med mjukt tunnbröd, lök, tomat, dill, gräddfil, kokt potatis, messmör. Till det är det vanligast att dricka öl, snaps, must och/eller svagdricka. Olika tillbehör väljs naturligtvis efter smak och person, men ovanstående som jag har nämnt ska vara de vanligaste.

Jag hittade följande på www.surstromming.se:

Citat:
"Syrad fisk är en uråldrig anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var tidigt känd såväl vid alla kjökkenmöddingar och pålhyddor, som hos greker och romare, ty alla visste hvad syrad fisk betydde; men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu - man kände icke då haut goût."
Dr.CH E.M. Hagdahl i slutet av 1800-talet.
Slutcitat.

När jag söker inne på www.google.se på ordet "surströmming", får jag upp ofantligt mycket. Här finns bl.a.
"Jag ville skrika när jag kände lukten" , en artikel inne påwww.alltommat.se där Expressen bjöd sex utländska turister på surströmming.
Jag får också lära mig hur enkel översättningen är på tyska: "Schwedischer Stinkefisch", "Svensk stinkande fisk". Haha! Tror inte min näsa skulle klara av det.

Skrikandes

Jag kan också läsa inne på www.surstromming.se hur man ska öppna en burk. Tydligen ska den vinklas i 45 grader, därefter ska man göra ett hål i den övre kanten så att gasen kan pysa ut. Sedan kan man lägga ner burken och öppna den. Konservöppnare som skruvas eller vevas rekommenderas ej. En som vickas upp och ner ska vara bäst. Burken ska inte öppnas i förväg, utan ska öppnas när ev. gäster har kommit så de får ta del av doften.

Det finns olika sällskap inom surströmmingsvärlden. Det finns bl.a.Surströmmingens vänner inne på facebook,SurströmmingssällskapetSurströmmingsakademien vilken jag fått en del information ifrån.

Jag kan fortsätta i all oändlighet känns det som, men jag låter det landa här. Jag avslutar genom att ge er Tore Skogman och hans "Surströmmingspolkan" som jag hittade inne på www.youtube.com. Det är ett klipp från hans "Skogman efter noter" från 1982.

Bilden kommer från Ulvöns surströmming www.ulvon.info.

All källinfo finns i länkarna som jag har gjort i texten.

Glad

Jag har lärt mig en del om surströmmingen nu, men väljer ändå att avstå från att smaka.

Har du som tradition att äta surströmming?

Har du velat men aldrig vågat äta det?

Vägrar du att äta det?

Skriv en rad och berätta!

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-08-16 16:12 #2 av: Mitralis

Oj vad mycket jag inte visste om surströmmingen Glad
Tack för en trevlig artikel. Själv så äter jag inte surströmming, men kanske, kanske jag provar på framöver.

Anmäl
2011-08-16 21:32 #3 av: DesK

Tack för en toppenbra artikel! Glad Surströmming är en delikatess som många fler skulle kunna uppskatta, bara den serveras på "rätt sätt" det vill säga utomhus. Doften är ju det som avskräcker många, men genom att ha surströmmingsfesten utomhus försvinner en del av doften. Glad

Désirée

Anmäl
2011-08-16 21:50 #4 av: Gunlog

Öppna Google och skriv in ordet surströmming, så ska ni se. Glad

Som jag skrev så kommer jag inte att smaka...

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-08-16 21:58 #5 av: DesK

Gunlog man ska aldrig säga aldrig Flört Jag funderar allvarligt på att fråga våra nya grannar som kommer från de rätta trakterna om vi ska ta oss en liten surströmmingskväll Tungan ute

Désirée

Anmäl
2011-08-16 22:07 #6 av: Gunlog

Tyvärr DesK. Jag kommer aldrig att smaka. Jag äter inte ens fisk. Jo, kokt torsk med hemmagjord senapssås, men det är det längsta jag sträcker mig.

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-08-17 13:10 #7 av: Puma77

jag ska köpa 2 burkar till på lördag men det ska vara som kräftbete;)

Anmäl
2011-08-18 13:22 #8 av: Farwuq

Jag står gärna över...

Jag blev jättedålig när vi hade surströmmingskalas på studentkorridoren en höstkväll för ca 33 år sedan.

Gråter

Usch, nej, inte en gång till.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2011-08-18 16:23 #9 av: Puma77

Jag var och lekte med några kompisar när jag var liten i en lekpark. Vi skulle sen låna toaletten hos en av dem sen och de vuxna höll precis då på att äta surströmming så det luktade ju fasansfullt kommer jag ihåg så det bär jag med mig i minnet. Sen om det var förra året eller året innan som vi hade med ett par burkar till kräftfisket och det luktade lika fasansfullt då med så jag tror inte jag skulle klara att äta det alls.

Anmäl
2011-08-19 10:33 #10 av: raphanus

Jag var ökänd surströmmingsvägrare fram till 23 års ålder. Jag höll för näsan och sa till dem som åt att de var sjuka i huvudena som kunde äta sådant.

Numera skulle jag lätt skriva under på att surströmming är det bästa man kan äta. Alla kan ha fel någon gång.

Jag äter min med tomater, getost och lite lök. Potatis och tunnbröd är för amatörer!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.