Bröllop

Billigt bröllop men ändå ett bra ett?

2011-08-19 14:14 #0 av: Rita-S

Genomsnitts medelsvensson använder från 80-150 000 kronor på att arrangera ett bröllop vid vigsel. Men detta är dyra pengar, och dom allra flesta vill nog forsöka komma under detta. Kan det ens gå att snåla på en så pass stor dag?

Svaret lyder "JA", fast jag väljer att inte kalla det att snåla utan att "tänka ekonomisk". Hur? Det skall vi prata litet om nu.

Det viktigaste är att sätta upp en budget. I denna ska det ingå poster som:

 • Brudklänning och brudgummens kläder, även till tärnor, "brudesvenner" (män isf tärnor i norge) och förlovare/marskalk om man skall stå för detta.
 • Ringar
 • Brudbuketten och övrig blomsterdekoration.
 • Smink/hår
 • Lokaler
 • Underhållning/musik
 • Dekor
 • Maten och servering
 • Bröllopstårtan
 • Dryck
 • Kyrka, präst och organist, eller kommunhuset för borglig vigsel
 • Inbjudning
 • Fotograf

Allt detta är saker som man hemsk gärna vill ha med i sitt bröllop. Hur mycket skulle detta gå på sammanlagt, och hur mycket skulle man kunna spara in på? Steg ett är att ta reda på hur många man vill bjuda in, då detta påverkar posterna om lokaler, mat och dryck.

Att även börja tidigt och göra litet i taget är en god idé. Du kan köpa in något en månad, lite mer nästa, och på så vis klara av en del utan den stora utgiftsposten. Inbjudningar kan köpas, eller göras mycket billigt själv. Du kan göra egna för hand, eller göra snygga inbjudningar på datorn och skriva ut på lite snyggt papper!

Brudklänningen är det som är det viktigaste för en brud ofta, man vill vara vacker och få alla att tappa andan på det som är en av dom största dagarna i ens liv. Och sen är det en smaksak vad som är vackert. Skall du gifta dig med ett tema blir kläderna ut från detta självklart, och om du då väljer western-tema kan du släppa undan med mycket mindre pengar än om du väljer prinsess-bröllop.

På utlänska webbsidor kan du få tag i klänningar till ett långt bättre pris än i svenska affärer, men då kan det vara en fördel att gå till en affär, se sig ut en klänning man gillar, prova på, och sen beställa i rätt storlek från utlandet. Kolla upp tull och andra avgifter.

När du ändå kollar upp avgifterna så kan du kolla vilken maxgräns för att ta med sig kläder köpt i utlandet utan att förtulla dom in i landet, och passa på att åka på en weekend-resa för att shoppa klänning eller andra kläder. Du kan hyra klänningen, eller du kan även köpa begagnat och släppa undan med rimliga pengar.

Har du tur kanske du är duktig på att sy, eller har en kompis som är duktig. På så vis kan du i stället köpa tyger antingen i affären eller från utlandet, och sy klänningen själv. Det finns massor med mönster på otroligt vackra klänningar att få tag på överallt. Min egen klänning gick på runt 2-3000 i tyger sammanlagt inkluderat underkjol, skor och slöja exempelvis, då min kompis sydde den för mig i present.

När det kommer till kläder för tärnor, svennar och förlovare rekommenderar jag att då be om ett färgtema. Tärnorna skall ha röda klänningar, svennarna grå dressar exempelvis. Bruden skall traditionellt sett vara den enda som kommer i vitt. Men om nu du som brud har bestämt dig för röd klänning så är det en god idé att säga till alla inbjudna att bruden är i rött, alla andra får komma i något annat än detta.

Även brudgummen vill självklart vara snygg och vacker på sin dag, och även här gäller samma "regler" som över, titta på webbsidor, hyra, fundera på begagnat eller sy eget. Du skulle bli förvånad över hur mycket ni kan spara in!

Ringar är en annan sak ni båda kan spara pengar på vid att kolla utländska webbsidor, eller bara göra som så många gör i dag och använda förlovningsringarna om igen. Ny gravyr och kanske sätta dit en sten kan göra stor skillnad, vilket jag och min make valde att göra.

Smink och hår kan man utmärkt ta hand om själv, eller få hjälp med. Du kan gå till frisör och få håret klippt i den frisyr du vill ha några månader innan, sen kan du spendera litet tid på att öva dig fram till en frisyr du vill ha så att du i lugn och ro kan öva, tvätta hår, öva och tvätta hår. Gör samma sak med sminket. Gå till en sminkör någon gång och få en uppsminkning, sen kan du öva hemma. Har du tur känner du nån som är duktig på detta och kan hjälpa dig. Naglar kan du även få gjort billigt om du går till en skola med utbildning inom nagelbyggandet. Att ställa upp för studenter brukar ge halva priset eller ännu billigare med litet tur!

När det kommer till skor har jag ett förslag till både bruden och brudgummen: Tänk bekvämlighet!
Detta är skor du skall gå med ungefär hela dagen, gärna till sen kväll, och det är mycket viktigare att tänka på dina ben och din rygg så inte din stora dag förstörs av skoskav som vattenblåsor och smärtor. Gå in dina skor många veckor innan den stora dagen. Välj skor som är riktig bekväma och enkla och låt heller fokus ligga på dig själv än på dina fossingar. Du kan, om du önskar så, köpa två par skor, ett par du går in i kyrkan med och fotas med sen, och ett par du byter till sen efter du är klar med att visa upp dig!

Blommor till dekor och brudbukett är även något affärer vet att sko sig på! Gifter du dig under sommaren är det lätt: Skicka ut barnen att plocka blommor, och be dom att plocka dom försiktigt så att dom inte går sönder, samma dag som du skall gifta dig! Köp hem lite ståltråd och blomsterband att linda blommorna med, sätt en vaddbit med vatten till varje blomma, en bit ståltråd, och linda ihop detta hårt. Därmed har du snygg bukett. Du kan även göra blomkrans till håret! Vackrare än moder natur gör det kan vi nog inte överträffa, helt enkelt.

Torkade rosblad kan man köpa på många ställen, och gör sig snyggt på borden som dekor mellan ljus och tallrikar, glas och annat. Tillsammans med lite torkade nyponskal, lite glitter och paljetter får du ett vackert dekorerat bord med moder naturs hjälp.

I dessa dagar får man köpt så himla mycket snygg dekor till tårtor, så vem som helst kan göra bröllopstårta. Du köper bara ingredienserna, du kan hyra tårt-trappa på många ställen. Ta exempelvis på bilden, det går att göra en bit med marsipanlock, en med grädde och en med chocklad, om man väljer en sådan lösning. Och gör man med tre olika delar kan alla få sin favorit! Man slipper då med andra ord att göra många tårtor så alla kan få något dom gillar.
Be även om hjälp från vänner och familj att alla kan baka litet, och hjälpas åt att göra mat till bröllopet!

Lokaler kan man ofta få hyra. T.ex. gympasalen till skolan, eller idrottslokaler för en billig penning, mot att man städar snyggt efter sig. Avtala med en vän eller nån i familjen om att hjälpa med servering, dukning, och städningen dagen efter bröllopet. Då vill man ju hemsk gärna få njuta att vara nygifta! Det finns säkert nån som hjälper er med detta. Skall du ha ett litet bröllop kan det räcka långt med trädgården hemma om det är på sommaren! Partytält kostar inte hiskligt mycket längre, och kan hyras eller lånas av någon som har.
Det går även att kolla med lokala bönder om dom hyr ut en välhållen lada med tillhörande gräsmatta, du skulle bli förvånad hur många som nog tackar ja till en liten slant för att låna ut en lada som ändå bara står där!

När det kommer till maten kan man göra det så enkelt som det går, smörgåstårta är något Sverige gillar. Men vill man ändå bjuda på förrätt, varmrätt och efterrätt så kan man hoppa över saker som filé, biff och annat, det går att bjuda på kyckling eller eventuellt pastarätter och spara mycket pengar på detta. Ett exempel på tre rätter kan vara:

Förrätt:
strimlat bacon stekt, serveras med äggröra, små bitar rostat bröd och en remoulade
eller
fyllda griljerade tomater där man hålar ut tomater, fyller med riven ost, strimlad morot, smulad ädelost över och creme fraiche med kryddor tillsammans med små bitar rostat bröd

Huvudrätt:
kokad pasta med strimlad kyckling i en pastasås av tomat, med färskhackad dill och en god grönsallad brevid
eller
ugnsbakade rotfrukter, lök, paprika, majs, med en sås av honung och senap över serverat med grönsallad och en god creme fraiche sås på creme fraiche, ädla ostar och gräslök, dill och persilja. (här kan dom som vill, involvera litet kött självklart)

Efterrätt:
Glass helt enkelt, med fruktcoctail
Eller
panacotta/chokladpanacotta med hallon eller andra bär med lite lönnsirap på
Eller
Ni ger er direkt på tårtorna!

Det går även att kopiera Norges "koldtbord" (buffé) där man har sallader som potatissallad, äggsallad, rökat lax och öring, köttbullar, inlagd sill och mycket annan mat, där det mesta kan göras klart dagarna innan, ställ fram och låt folk plocka det dom vill ha själv.

Om du vill så kan du kolla med gymnasiets elever på mat-linjerna, en som utbildar sig till kock, och kolla om någon från sista året kunde tänka sig att tjäna litet pengar på att vara kock i ditt bröllop! Du kan få riktig bra mat även om dom inte är utexaminerat!

Dryck på ett bröllop kan vara mycket läsk för dom som vill ha, och ni kan köpa lite Bag-in-box-vin om ni vill ha vin. Det håller ca 3 veckor efter öppning. Lite rött och lite vitt, kartongerna kostar mindre pengar än flaskor, och kan serveras i snygga vattenkaraffer. Det går att köpa någon cognac, whiskey och likör så man kan bjuda på litet till kaffet. Alkoholfria viner finns och kostar inte så väldigt mycket heller.

Till brudskålen kan man välja i stället för champagnen en billigare musserande vit vin, eller pommac som alternativ till dom som inte dricker alkohol. Kaffe självklart för dom som vill ha, men även te, och detta är inte det som kommer kosta mest. Här kan man oavsett spara mycket pengar på att handla läsk och dryck på ställen som Rusta, Överskottsbolaget och Dollarstore.

Underhållning och musik brukar lösa sig med ett anlägg och CD-skivor, eller en dator med MP3 och/eller tillgång på nätet så att man kan spela från Youtube eller andra ställen man kan hitta musik. Det går att göra spel-lista i youtube, så man kan ladda upp massor med musik och bara köra i gång den. Har man även en son eller kompisar som spelar i band skall du inte se bort från att du kan få ganska vackert pris på underhållning i levande musik!

Dekor av bordet ja. Självklart vill man ju hemskt gärna ha vackra bord med snygg duk och allt. Men kom ihåg att dukar får horribla fläckar av mat och dryck, och fusk-dukar i bomulls-papper har verkligen gått framåt sen 70-talet! Du kan få riktig vackra pappersdukar numera, där kan du spara mycket pengar.

Vill du ändå ha lite vackrare dukar än i papper kan du spara mycket pengar på att köpa satin-lakan på jysk. Jag tror inte så många får med sig att det är ett lakan om du klipper bort tvättlappen! Dekorera sen med blommor, glitter, pärlband och annat roligt.

Tallrikar och bestick brukar vara ett problem. Hyr du festlokaler i nån förening brukar dom ha kök med utrustning man behöver, och även vita dukar till borden, men om det inte finns så går det att hyra det man behöver från olika platser. Det går även då att hyra ljusstakar och sådant, men går inte det är det på tiden att gå på loppis! Köp massor med små enkla glas utan mönster eller motiv, och ha värmeljus överallt. Du kan använda lim med glitter i för att dekorera, eller varför inte måla med glasfärg? Låt barnen få ha litet kul med sådana, och du får snabbt vackra ljusstakar till värmeljus!

Och till sist, fotograf. Om du inte har någon hobbyfotograf som har ett bra kamera i kompisgänget, eller familjen, så går det att kontakta gymnasiets fotolinje. Fråga om dom har något projekt där eleverna skall göra en elevuppgift under sitt sista år. Erbjud dom att göra sin elevuppgift vid att fota dig och din nyblivna make både i kyrkan och efter, gör att ni kan spara väldigt mycket pengar, och kanske släpper undan med kostnaden för framkallning av bilderna till er egen användning!

Pris för att hyra kyrka, präst eller organist är inte så mycket att göra åt. Dessa summor kan man inte kontrollera, men genom att tänka över det ekonomiska, kan man spara in mycket pengar. Med god hjälp från mammor och pappor, syskon och mor/farföräldrar kan du alltså få till ett riktig fint bröllop även utan att man har massor med pengar.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-08-19 21:18 #1 av: Gunlog

Mycket fin artikel, Rita!

Här finns många fina tips och idéer, inspiration och framförallt glädje och kärlek i ert vackra parfoto!

Det var mycket givande att läsa detta!

Jag är en väldigt känslosam person, så jag levde mig in i känslorna i artikeln.

Tack Rita!!! Kyss

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-08-19 21:44 #2 av: Rita-S

tack själv :) Jag hoppas det kan komma till nyttja för någon med!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-08-19 21:51 #3 av: Gunlog

Det tror jag säkert!

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-08-27 14:26 #4 av: Lorita

Vi körde med korta sermonin i rådhuset och sen gick vi och barnen på bio och såg dom 101 dalamtinerna och åt kinamat efter det.

det var nog bara ringen som kostade lite extra

Med vänlig hälsning Lorita
Sajtvärd för Konstnärer, Welshponny och Westernridning
Anmäl
2011-08-27 14:46 #5 av: Gunlog

Haha! Lorita! Det var verkligen ett billigt bröllop!

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-08-27 16:03 #6 av: Rita-S

Ja den blir nog svår att slå får jag erkänna :) Moralen är: Ett bröllop måste inte kosta hundra tusen kronor eller mer, men har man lust att spara i hop så mycket är det ju ingen som nekar en att göra så heller!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl