Mat & Dryck

Janssons-dagen 27 september...

2011-09-16 23:13 #0 av: Gunlog

Janssons frestelse är nog en sådan rätt att antingen älskar man den eller så gör man det absolut inte! Jag är av sistnämnda. Jag äter inte Janssons, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra heller... Jag bor däremot med en som älskar Janssons om det är gjort på rätt sätt, så jag gör i portionsformar till honom.

Jag har aldrig gått efter recept, men jag har tänkt mig in i de "gamla" anorna. Många använder mjölk, vilket är okej kanske, men jag använder mig av vispgrädde! Tydligen är det jättegott, enligt sambon.

Mycket enkelt och tydligen då mycket gott!

Jag smörjer aluminiumformarna med flytande margarin. Jag strimlar fast potatis i matberedaren och har vispgrädde, salt samt vitpeppar i beredskap. Och, naturligtvis, anjovisen! Sedan gör jag som följer:

Lägg ett täcke av potatis i botten, lägg på ca 4 anjovisfiléer på längden och pudra lite vitpeppar på.

Ett nytt täcke med potatis, 4 anjovisfiléer på tvären och lite pudrande av vitpeppar igen. (Det är mycket lite vitpeppar jag tar.)

Sedan håller jag på så tills alla formarna är toppade.

Därefter häller jag på vispgrädden tills jag ser att formen är fylld nästan ända upp, sedan tar jag spadet från anjovisen. Ca 2 tsk spad i varje portionsform.

Därefter tar jag fruset margarin och river över lite lätt. In i ugnen i 225´C tills jag ser att det har kommit färg på, plus att grädden bubblar i kanterna.

Att jag tar fruset margarin och river är för att det annars kan bli svårt att fördela det jämt över. Det är lätt att få en stor klick i ena sidan och bara en liten klick i andra... Är det fruset så blir det faktiskt lättare.

Som jag skrivit innan, jag har aldrig ätit Janssons och kommer aldrig att göra det heller, men när jag fick så mycket beröm av min Janssons-älskande sambo, efter att ha gjort som ovan, vill jag gärna dela med mig.

Så varför inte göra några portionsformar och frysa in till julen? Eller en stor, kanske två? För att det ska hålla längre i folieformarna i frysen så kyl ner dem riktigt i kylen ett dygn. Ta sedan plastfolie runtom innan ni lägger i frysen, så blir det inte frysdbränt så lätt. Är ju ganska vanligt annars. Jag gör så när det gäller just dessa formar att jag först drar plastfolie ett varv runt, sedan sätter jag på locket, ner med kanterna och drar ytterligare ett varv med plasten. Då blir det mycket tätare.

Lycka till! Cool

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-09-27 21:06 #1 av: DesK

En riktigt hederlig Jansons är svårslagen nattamat och oumbärlig på julbordet Glad Fast jag vill gärna ha finstrimlad lök och smör, utöver potatis, ansjovis och vispgrädde Tungan ute Smart tips att frysa smöret eller margarinet och likså smart tips angående paketereringen Glad

Désirée

Anmäl
2011-09-28 08:30 #2 av: Farwuq

Nja... lite för salt för min smak.

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2011-09-29 20:07 #3 av: Gunlog

Nå?

Någon som har tänkt göra några Janssons i helgen för att frysa in till jul?

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-09-29 20:10 #4 av: DesK

Nix inte för att spara till jul, men för att äta direkt! Tungan ute

Désirée

Anmäl
2011-09-30 06:29 #5 av: Farwuq

#3

Nope!

 

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2011-10-02 11:40 #6 av: Mitralis

Janssons är storhelgsmat tycker jag så jag glömde bort att det var bara häromdagen. När jag var liten så gillade jag inte Janssons så mycket men nu så tycker jag att den är helt okej. Bättre än kaviarlåda i alla fall Glad Jag vill också ha lök i den och mycket grädde och lite ansjovis, nästan så att det blir en potatisgrattäng Skrattande

Förra året så åt vi julmaten var för sig fram till jul för att avsluta med det stora tabberaset på julafton. Det här året så ska jag försöka komma ihåg Janssons bland maten vi äter före jul Glad

Anmäl