Annons:
Etikettmat-dryck
Läst 14312 ggr
Gunlog
9/20/11, 10:43 PM

29 september firar vi Äpplet...

...som man kan göra sååå mycket av. Äpplet är så utspritt över hela världen med ca 7000 olika arter, så jag tänker inte dra upp en massa olika sorter här. Jag vill däremot göra äpplet uppmärksammat genom att ge några egna recept på vad som kan göras. Har ni tråkigt? Vill ni vara ett gäng som träffas, men som saknar ett tema? Det nya temat: äpplen!

Sedan barnsben har jag ätit äppleris. Det är bara sååå gott. Har man haft en stressig dag på jobbet, eller om man är sjuk och inte orkar laga mat? Ta fram lite äppleris och värm, häll på gräddmjölk och sätt er ner i soffan och njuuuut! Ett av mina varmaste minnen är från min mormor, när man fick sitta i hennes varma och sköna hem med en tallrik ljummen äppleris med gräddmjölk på… Du kan få uppleva samma underbara, kärleksfulla smak som jag. Detta är enkelt.

1½ dl grötris
8 dl vatten
5 hg äpplen
½-1 dl socker
1 stång kanel

Koka upp vatten och risgrynen och låt detta koka i 15 min. Skala och dela äpplena i bitar och lägg dem i riset tillsammans med socker och kanelstången. Kanelstången kan du ha i från början istället och ta upp den när du känner att du har tillräckligt mycket kanelsmak. OBS! Det är inte samma sak med malen kanel. Det blir en helt annan smak då.

Låt allt koka långsamt tills ris och äpplebitarna är mjuka. Häll i lite redning i slutet (helst potatismjöl alt. maizena i vatten)
Häll upp i en skål och låt det svalna.

När det är ljummet så serverar du detta med gräddmjölk.

------------------------------------------------------------------------------

Sockerkaka med äpplen

Ta fram ett recept med vanlig hederlig sockerkaka. Skala 2 mindre äpplen och vänd dem i en blandning av strösocker och kanel. När du har gjort smeten, häller du i hälften av smeten i formen. Lägg i äpplebitarna och häll därefter i resten av smeten. Grädda i ugn enligt receptet på sockerkakan. Ljuvligt gott!

------------------------------------------------------------------------------

Äpplepaj

125 gram margarin
1 dl socker
3 dl vetenjöl
1 krm salt

Blanda alla ingredienserna i en matberedare med knivarna. Det är enklast, tycker jag, men du kan ju också knåda.

Tryck ut degen i en pajform med lite högre kanter. Sätt in i ugnen i 225*C i 10 minuter. Ta ut formen och lägg på äpplebitarna. Riv fruset margarin över, samt strö lite socker ovanpå. Sätt in i ugnen igen i 20 minuter.
Servera pajen med vaniljvisp och en god kopp kaffe.

Du kan göra många varianter av denna paj. Du kan blanda i rabarber, men det är risk för att "syran" går igenom. Har du rabarber i frysen? Det perfekta sättet att bryta ner syran är att dränka rabarberbitarna i strösocker. När detta har smält så är syran utdragen från rabarbern. Om du använder rabarbern så uteslut att strö socker på. Det kommer att bli sött nog ändå.

Denna pajdeg är mycket "tacksam" då du kan göra det mesta i goda pajer med den, dock inte matpajer. Tönk bara på att trycka upp väggar med pajen, då den sjunker ganska mycket.

------------------------------------------------------------------------------

Köttgryta

800 gr fläskkött i bit. (Kotlett, karré, filé, el. liknande)
1 vitlöksklyfta
1 purjolök
2-3 dl matgrädde
1 burk creme fraiche
4-5 äpplen
Även egna grönsaker som ni vill ha i själva, efter tycke och egen mängd.
½ köttbuljongtärning

Stek upp köttet tillsammans med den krossade vitlöksklyftan och lägg i den halva buljongtärningen i små delar när köttet har börjat vattna sig. Dela purjolöken först på längden och dela den sedan i mindre bitar. Skölj den därefter i ett durkslag/sil. Använd den nedre delen där det finns mest smak. Häll i creme fraichen och grädden och låt detta koka upp. Släng därefter i era grönsaker och låt dessa bli mjuka. När 5 minuter återstår så slänger ni i äpplena som är skurna i bitar. Ev. kan ni hälla i lite maizenamjöl om ni vill.

Detta serveras med ris och någon grönsallad.

-----------------------------------------------------------------------------

Mycket annat kan göras av äpplen såsom saft, mos mm.

Fyll gärna på med egna recept på vad man kan göra med äpplen.

Hoppas ni smakar något av mina recept!

Smaklig spis! Tungan ute

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Annons:
Mitralis
9/24/11, 11:24 AM
#1

Ååå, vad sugen jag blev på sockerkaka med äpplen Tungan ute



DesK
9/25/11, 11:54 AM
#2

Idag är det den dagen! Skrattande Hur firar du?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Mitralis
9/25/11, 12:03 PM
#3

Jag ska snaska på ett äpple och titta i min bok om äpplen som jag fick när jag köpte tre juicepaket Glad



Upp till toppen
Annons: