Halloween

Alla Helgons förvirring?

2011-10-24 12:54 #0 av: Rita-S

Alla Helgons Natt, Alla själars Dag, All Hallow's Eve, Halloween. Vilken är vilken, och är det konstigt man kan bli förvirrad? Här får du veta vilken som är vilken!

Egentligen är det bara en skillnad, och det är mellan Alla Helgons natt/dag och Alla Själars natt/dag.


Ur kyrkans historia är Alla Helgons Natt natten mellan 31 oktober och 1 november, Alla Helgons Dag är då 1 november. Detta är natten och dagen att hedra alla döda helgon och martyrer. Från gammal katolsk tid var detta en kväll, natt och dag fylld med mässer och bön för deras själar, samt be om tjänster och hjälp från dom då dom var närvarande i större grad än annars.

Alla Själars natt är natten mellan 1 och 2 november, samt Alla Själars dag är den 2 november. Sedan långt tillbaka tände man ljus för de döda man mindes de som dog i tron, men inte fick bett för sin själ innan dom dog och därmed hamnade i skärselden för detta. Detta var en dag dom sade man inte ska smälla i dörrarna då en själ kan komma i kläm. Vissa ställen var det även förbjudet att spinna garn, och man skulle akta sig för att arbeta just denna dag, det förknippades med att ha otur. Det sades att de döda som hamnade i skärselden denna dag hemsökte de som begått en orätt mot dessa.

Det är inte längre tradition att fira dessa dagar. Efter reformationen slutade man fira både denna dag och alla helgons natt i många hundra år. Numera är dom återinförda och sammanslagna till en natt/dag.
Ett tag firades detta mellan 31 oktober och 1 november, men i mer modern tid har man lagt firandet till samma tidpunkt som Halloween.

Dom flesta traditioner har gått förlorade i historie-dimman men man har fortfarande kvar att man skulle dessa två dagar undvika allt som kunde få en själ i fara: Spinna och väva, slå hårt i dörrar, banka mattor eller göra andra saker som medför hårda eller snabba rörelser då man inte visste om det skulle då någon död bak eller framför som kunde få sig en "näs-tyvare".

Det var ofta även så att man undvek att ha midnattsmässa så dom döda kunde ha mässan själv då, samt att man även ställde ut lite gott att tugga på till alla.
Som vid alla andra nätter som de döda kunde tänkas färda, korsade man alla öppningar så att enbart de goda kunde komma in, och då skulle även de hitta en munsbit och en mugg dryck till deras behag. Korsat självklart. Många valde även att lämna bibeln framme om man var så rik att ha en sådan.

All Hallow's eve, även kallat All Saint's Day, All Hallows eller Hallowmas, är upprinnelsen till Halloween och var den engelska motsvarigheten till Alla Helgons Natt. Tidigt blev denna firad 1 november med, men numera firas denna någonstans mellan 31 oktober och 5 november.

Detta var även en högtid som brukade sammanfalla med kelternas Samhain, firandet av skörden som var avslutat och inledandet av vinterhalvåret 31 oktober. Druiderna uppmanade alla att släcka sin hushållseld då ljuset kunde locka dit alla krafter som rörde sig denna natt. Alla som var ute och färdades efter mörket hade ofta ljusförsedda ruvor med utskurna ansikten, kort sagt en Jack-O' lantern! Lyktan skulle spegla smeden Jack, som hade lurat djävulen och nekades inträde i helvetet, så väl som i himmelriket då han hade varit riktig elak. Det sades att han irrade runt på jorden och letade efter vägen, medan han hällde glödande kol i rovorna som han hade ätit på sin väg.


En traditionell irisk Jack-O' Lantern karvad ur av en rova, bilden lånad från Wikipedia Commons.

Efter 400-talet började detta skick att reformera sig, Alla Helgons Dag flyttades från slutet av maj till slutet på oktober för att få hedniska kelterna med sig på firandet, presis som man även flyttade julen.

Halloween är en sammandragning av All Hallows Eve, och infaller 31 oktober. Detta firas i USA, och sed har numera blivit att fira den nästkommande lördagen efter den 31 oktober. Traditionen kom till USA allra främst med invandrande irländare, men dom är inte ensamma om att påverka då även andra länder har haft den katolska traditionen att minnas sina döda vare sig det var vanliga folk eller helgon just under övergången oktober - november.

Traditionellt var firandet som med All Hallow's Eve, just pga det stora inflytandet från Irland, men med tiden blev det förändringar så det blev ett eget firande. Sättet att fira helgonen och de döda kommer från ett sammansurium av länder. Sättet att klä ut sig och gå från dörr till dörr och tigga godbitar är av skotskt ursprung, dock även påverkat av Guy Fawkes Night som firas den 5 november där man firade med maskerad, att elda upp dockor på gatan, tända stora eldar, och det är här "bus eller godis" kommer in i bilden då Guy Fawkes Night tillät barn att busa med vuxna och strunta i konventionella regler som gäller övriga dagar.


Den mer kända lyktan som används i USA i dag, bilden är lånat från Wikipedia Commons, och är även löpsedelsbild.

I början var Halloween privata angelägenheter, men när Lions tog över vid 1920 talet blev det stora arrangemang på gatorna, vilket ledde till en del småstrul inledningsvis med bus som gick för långt. Det var under 1950 som Halloween verkligen fick fäste hos USA's "medelsvensson", och oskrivna regler utvecklades så som att man släcker utomhusbelysningen om man inte önskar upptågen med barn och vuxna välkomna. Sed säger alltså att om det är okej att knacka på och hota med bus om man inte fjäskas med och då får godis, har man utomhusbelysningen tänd, annars släcker man den helt enkelt. Detta respekteras i stor del då det brukar gå minst en mamma eller pappa med ett gäng ungar.

Det är även först vid 1950 och 1960 talet man börjar höra om Halloween i Sverige för första gången, medan det är vid början på 1990 som det verkligen börjar ta fart.  Under hela 1990-talet tilltog firandet, medan under 2000 började firandet att avta igen. Om detta är en sed som har kommit för att stanna är nog för tidigt att uttala sig om.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-10-25 18:14 #1 av: Gunlog

Ja, Rita, det är förvirring...

...tills nu!

Tack för alla förklaringarna. Det där med att smälla i dörrarna kanske man skulle sätta som regel här hemma, då det smälls för fullt av vår 6-åring.

Han skulle kanske bara bli rädd... Flört

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2011-10-25 20:09 #2 av: Rita-S

:)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-10-25 21:42 #3 av: DesK

Vilken jättebra artikel! Glad

Désirée

Anmäl
2011-10-25 21:58 #4 av: Rita-S

Tack DesK! :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2011-10-25 22:25 #5 av: Mitralis

Tack för en bra artikel Glad Mycket uppskattat eftersom jag alltid har haft bekymmer med att hålla reda på alla datum.

Anmäl
2011-10-26 06:35 #6 av: Rita-S

Tack för det, Mitralis :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl