Annons:
Etikettmat-dryck
Läst 7624 ggr
Gunlog
2011-10-30 19:16

Mårtens Afton 10 november 2011

Vad är egentligen Mårtens Afton? Mårten Gås har väl de flesta hört talas om, eller? Jag vet bara, sedan barnsben, att vid Mårten är det dags för vår årliga tradition: kalkonmiddag. Mårtens Afton firas nog mest nere i Skåne, och nu kan jag säga att jag är glad över att vara skåning!

Den traditionella menyn är en 3-rätters middag. Till förrätt serveras svartsoppa. Svartsoppa är en soppa som lagas av bland annat buljong och blod (helst gåsblod).
Huvudrätten är naturligtvis gåsen och efterrätten är "skånsk eblakaga", skånsk äpplekaka.

Jag har aldrig haft dessa mattraditioner, men däremot har jag som tradition att äta kalkon. Detta har min mormor gjort i många år, och det är något av det godaste jag vet.

Det är också Fars Dag den 13 november i år, så förr var det tradition att åka hem till mormor för att äta kalkon på Fars Dag.

Jag fick receptet av henne för några år sedan, men olyckligt nog har det kommit bort och jag kan inte hitta det igen någonstans. Det var ett urklipp från en veckotidning i början på 80-talet, men jag hittar det bara inte.

Jag kan återminnas det lite grand. Det är fyllningen som är den viktiga.

Jag köper en kalkon som är av Klass A, dvs strupe, lever och hjärta finns med.

I fyllningen har jag då:

200gr fläskfärs

½ - 1 dl grädde

hälften av en liten burk skivade champinjoner

1 ägg

3 skivor vitt bröd

levern från kalkonen

ca 150 gr leverpastej

salt

vitpeppar

körvel

Börja med att bryna färsen. Se till att ha en slev att "mosa" med när du steker. Tärna skivorna med vitt bröd och i stekpannan. Knäck ett ägg i ett glas, slå runt det lite med en gaffel och häll i stekjärnet. Tärna leverpastejen i småbitar och häll i. Glöm inte att mosa med sleven. Hacka kalkonlevern och häll i. Därefter häller du i resterande ingredienser, kryddar med salt, vitpeppar och körvel, låter detta steka ihop till en massa och häll därefter upp det i en skål.

Skölj kalkonen i kallt vatten och torka av den lite. Gnid in den med mycket salt, vitpeppar och körvel, både utvändigt och invändigt. Var inte rädd att ta för mycket. Svampen i fyllningen tar en del av saltet och vitpepparen, så dra gärna på rejält med salt och peppar. Glöm inte in mellan låren.

Ta bakplåtspapper alt. aluminiumfolie och lägg in som ett lock vid halsen. Ta skinnet och lägg över, fäst med några tandpetare. Fyll därefter kalkonen med röran som du stekt ihop. Gör sedan samma sak som i halsen när du stänger igen kalkonen.

Ställ in kalkonen i 200*C varm ugn på plåt eller i en ugnsform i metall. Börja med att lägga den på ryggsidan. Räkna sedan ca 1 timme per kilo på kalkonen. Ös kalkonen med jämna mellanrum och vänd den om med en halvtimme emellan. Se till att du slutar med att den står sista stunden med ryggsidan upp. Du ser lättast om den är färdig genom att skära lite vid insidan av låret.

Till denna ska du servera potatis, brunsås som är gjord på skyn från kalkonen, och även mina favoriter: brysselkål. Det är en självklarhet också att servera svart vinbärs gelé till. Skivade ättiksgurkor är ett måste.

Detta receptet är vad jag kommer ihåg. Jag har gjort kalkon efter det att recepturklippet försvann. Det smakade likadant, så jag tror att det är originalet.

Jag vill poängtera att jag inte är någon speciell beundrare av inälvsmat, milt sagt, men detta är mycket gott. Jag gillade detta även när jag var liten och jag visste redan då vad som var i.

Detta krävs mycket tid, men är egentligen mycket lätt. För att du ska vara säker på att lyckas, starta en timme innan kalkonen ska in i ugnen så kan du vara säker på att du hinner ha den färdig innan gästerna anländer.

Lycka till!

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Annons:
Farwuq
2011-11-09 18:48
#1

Det är över 25 år sedan jag fick äta något sådant.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Gunlog
2011-11-09 19:14
#2

Då får du önska det av din kära hustru till fars dag. Vi bestämde idag att vi ska ha det detta året, så det blir till att köpa imorgon så att den hinner tina upp.

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Upp till toppen
Annons: