2012-02-20 22:03 #0 av: Gunlog

Så har vi en av de godaste dagarna på året. Ja, så säger jag om du frågar mig om den 21 februari. Nom nom nom... Mums filibaba! Varför? Jo, det är ju dags för semlor igen! Så, nu är det hatten av och slicka grädden innan man doppar hatten i kaffet! Vad har vi mer då? Semlor är väl inget speciellt? Tja, tycker man inte om det så är det även Internationella pannkaksdagen...

Hur serverar jag mina pannkakor? Med jordgubbssylt och grädde, så klart! Eller så strör jag socker på och rullar ihop den. Till pannkakor vill jag ha kaffe, och när jag ätit klart så vill jag så gärna ha ett glas med kall mjölk. Mmmmmm...

Min sambo är en riktig gottegris. Det är inte ofta han trycker i sig en massa pga olika allergier, men han kan trycka i sig och han är så söt när han gör det. Han tar drottningssylt med grädde på en pannkaka, nästa kan han ta svart vinbärssylt och vaniljglass. Nästa tar han smaksatt glass med glass-strössel på. Vi har även hallonsylt hemma så det går också an. Men när jag strör sockret på min och rullar ihop, då reagerar han. Det tycker han blir för mycket. Vår son är verkligen nummer 1 till att vräka i sig goda saker. Vilken 6-åring är inte det? Han blandar syltsorterna och har både grädde och glass på.

Jag gör lite olika sorters smet. Ibland köper jag pulver och blandar, ibland gör jag egen smet och ibland köper jag den färdiga smeten som bara är att hälla på järnet. Jag tycker mest om den hemmagjorda versionen...

Lite fakta om dagens innehåll då:

Semlor

Semledagen - Fettisdagen - Vita Tisdagen. Denna dagen är även kallad Mardi Gras.

Fettis-dagen, eller fet-tisdagen är sista dagen innan påskfastan. Att den kallas för Vita Tisdagen är för att den bakas med vitt mjöl. För att dryga ut bullarna började man gräva hål i dem och lägga annat i dem, därav vår mandelmassa och grädde. I Norge använder man sig av sylt istället för mandelmassa. I Norrland sägs det vara efterrätten till bruna bönor.

Idag finns det många andra variationer av semlor, med bl.a. nötter i bullarna, samt lite mer matiga sådana med helt annat innehåll.

I Österrike och Tyskland firas denna dagen med karneval och festande.

På franska heter dagen Mardi Gras och det är därifrån olika karnevaler, såsom den i New Orleans, har fått sitt namn. Även i Venedig och Rio de Janeiro finns Mardi Gras-karnevaler. I New Orleans börjar firandet på Trettondagsafton och avslutas på Fettisdagen. (Ej att förväxlas med Mardi Gras i Australien)

Fettisdagen inträffar mellan Blåmåndag och Askonsdag.    Blåmåndag infaller efter fastlagssöndag och före fettisdagen. Blåmåndag är även kallad bull-, fläsk- eller korvmåndagen. Askonsdagen är den dag som startar fastetiden. Askonsdagen kommer från katoliscismen där man strör aska på de botgörare som får lämna kyrkan för att sedan komma tillbaka igen på skärtorsdagen.

Källa: www.wikipedia.org

Pannkakor

Det är så trevligt skrivet om Internationella Pannkaksdagen, så jag väljer att kopiera från http//:www.temadagar.se som skriver så här:

"Pannkaksdagen och fettisdagen firas samma dag. Pannkaksdagen kommer från början ifrån England, där man istället för semlor äter just pannkakor. Av denna anledning har de infört Internationella pannkaksdagen på samma dag som fettisdagen infaller.

I England arrangeras under dagen många olika pannkakslopp dagen till ära. Det går ut på att man med en stekpanna i handen innehållande en pannkaka skall springa ett lopp där man som deltagare under loppets gång skall vända pannkakan i luften vid minst tre tillfällen."

Haha! Tänk hur min trädgård skulle se ut. Och om vi hade bott i lägenhet och sprungit runt... Jag hade fått stå på stege och tvätta fettfläckar från taket hela natten sen... Hihihi!

Hur äter du semlor och hur äter du pannkakor?