Andra högtidsfester

S:t Patricks Day 17 mars.

2012-03-03 18:44 #0 av: Gunlog

S:t Patricks Day är Irlands Nationaldag och firas den 17 mars.

Patrick är ett skyddshelgon även för Nigeria, samt New York och Boston, USA. Han är hedrad inom Romersk-katolska kyrkan, Anglikanska kyrkogemenskapen samt Östortodoxa kristendomen. Den 17 mars är för att detta skyddshelgon dog detta datum. Vilket årtal är okänt, men enlig sägnen är det år 461. Osäkert är dock om han levde fram till år 490. Patrick föddes någon gång mellan 300- eller 400-talet. I hans självbiografi Confessio var han född år 390. Patricks far var en präst och diakon vida namn Calpornius. Hans mor kom från en keltisk överklassfamilj, men detta är dock inget som han har nämnt i sin biografi. Patrick blev starkt religiös i fångenskapen hos en irländsk hövding, dit han togs vid en kidnappning av irländska pirater.

Han blev prästvigd omkring år 417, efter att ha studerat till präst i nuvarande Frankrike, utanför Cannes. Han blev missionär och reste till Irland. Den första hövdingen han lyckades övertala till sin tro var Dichu. Dichu byggde en kyrka och ett kloster till Patrick.

Orten Saul (irländskt för lada) där han senare dog är berömd för att han där skulle ha förklarat den kristna treenigheten för sina lärjungar genom att visa den irländska treklövern. Saul ligger några kilometer utanför staden Downpatrick där han senare gravsattes.

Patrick arbetade mot slaveriet och den första säkra texten från brittiska öarna berättar om att han nämner slavhandel hos en general. Patrick sägs också ha förvisat alla ormar från Irland, därför avbildas han med ormar kring sina fötter, antagligen i färd med att avvisa dem. Det sägs att det inte finns några ormar på Irland.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Patrick

Hur firar man då S:t Patricks Day?

I Irland firar man genom att gå i parader genom städerna. Man har också "pins" eller "bagdes" med treklöver på. Efter paraderna går man oftast till den lokala puben för att fira genom att dricka, dansa och ha roligt. Vissa har även hattar på sig, hattar i olika utseenden, men oftast lite höga och med treklöver på.

I USA firas det genom att man klär sig i grönt, annars kan man bli nypt. Man har på sig "bagdes", "pins", hattar, örhängen, ja allt man kan tänka sig. Där arrangeras också parader i vissa städer, oftast på söndagen närmast S:t Patricks Day. På många barer och pubar serveras det t.o.m. grönt öl.

Bl.a. i Chicago färgas Chicagofloden grön den 17 mars, eller lördagen närmast den 17 mars. Även vattnet i Vita Husets fontäner har färgats gröna någon gång för att fira S:t Patricks Day.(Källa:http://sv.wikipedia.org/wiki/Chicagofloden#Saint_Patrick.E2.80.99s_Day )

Vill ni läsa mer om S:t Patricks Day kan jag rekommendera:http://www.provaguiden.se/sv/Artiklar/Artiklar/St-Patricks-Day/

...samt även http://www.st-patricks-day.com/about_saintpatrick.html som är på engelska.

 

(Bilden är lånad från http://bo-i-usa.blogspot.com/2011/03/happy-saint-patricks-day.html)

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl
2016-03-17 17:29 #1 av: Gunlog

...och idag är det St: Patricks Day!

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.