Andra högtidsfester

Valborg

2012-04-24 22:26 #0 av: Rita-S

Valborgsmässoafton faller den allra sista april, i år på en måndag men firandet kommer äga rum under hälgen som kommer och den 1 maj. Traditionen att fira valborg kommer från Tyskland och är en gammal hedensk tradition sedan för-kristen tid.

Valborgsbrasa vid Ringsjöns strand i 2004, bilden är lånat från Wikipedia CommonsBilden är lånat från Wikipedia Commons och visar valborgsbrasa vid Ringsjöns strand i 2004

Från gammalt av var Valborg ansluten till dom döda, som så många andra hedniska traditioner, man ansåg att gränsen mellan dom levande och döda var svagast just på denna natten i året. Det finns fler nätter under året där man trodde man kunde råka på dom döda, men på valborg var gränsen så svag att dom döda kunde framstå så gott som levande. Trodde man förståss.

Det att dom döda var så "levande" just denna natt var ett tecken på att våren och livet för allvar var på väg tillbaka, i så stor grad att det när kunde ge livet tillbaka till även dom döda. Dock föll den från gammalt av inte på slutet av april, utan mer närmare vårdagjämning.

Valborgsbrasan var inte för att skrämma häxor och skrömt utan för att brinna det gamla och ge plats för det nya, en mycket maktfull symbolik. Och dessutom en utmärkt metod att göra sig av med gammal sängehalm och hö som kom från sängar, halm som legat på golv och så vidare.

Då St Valborg blev helgonförklarat den 1 maj någon gång efter sin död i år 779 passade kyrkan på att flytta valborgsmässan till sista april/första maj och dömte om det till just valborgsmässan.

Firandet av det nya passade även det mycket bra in med kristna budskapet om påsken där Jesus vaknade till liv igen och gav nytt hopp om frälsa till alla. Dagen firast  i största utsträckningen i dag i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-04-25 17:06 #1 av: [snall]

Ja det är ju dags snart igen. Får se om man hittar någon fin brasa, tror de ska ha en i stan. Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.