2012-08-24 10:54 #0 av: Rita-S

24 augusti har haft några stora händelser. Barsmäss heter det pga St Bartolomeus som har sin namnsdag här, och har även för bönder och lantbruk varit en viktig dag.

Sedan gammalt har namsdagen till Bartolomeus legat på 24 augusti, så länge man har haft koll på namnsdagar, och är en av få som aldrig har flyttats runtom. Dagen räknas som första höstdag, och risken fanns att frosten nu kunde komma och skada den avling man inte hunnit skörda än. Man brukade flytta från sätrarna och hem till gården på denna dagen, och man forsökte över lag vara klar med skörden denna dagen. Det blev sagt det var en av dom många farliga dagar, då högfolket och dom underjordiska var ute och trollade, och att björn nu tog husdjuren för att se till sig innan vintern. Det sägs även att dommens dag kommer falla på Barsok/Barsmäss.

Bartolomeus var en av lärljungerna till Jesus, dock en av dom mer okända som endas nämns när alla 12 ramsas upp. Det var han som åkte till Indien, Messopotamien, Parthien, Lykaonien och Armenien för att sprida Jesu Ord innan han dödades i martyrdöd i Armenien med att flås levande med en kniv.

I dag är han skyddshelgon för bokbindare, garvare, handskmakare, läderarbetare, skomakare och herdar.

Lärljungen Bartolomeus avbildat tillsammans med Johannes.
Bilden är från Wikipedia Commons och är fri för använding.

Barsmäss firas inte särskillt  mycket per i dag, annat än i kyrkan, och då slaktet brukade börja under barsmäss var det även vanligt med stor kollekt denna dag så även fattiga kunde få ta del av rikdommarna. Det blev vanligt att man gick med korgar med slakt-mat till fattiga, gamla och sjuka, och av någon anledning skulle man brinna talgljus vid spisen denna kväll.

Det finns fler saker som hänt på detta datum under tiderna.
Hugenotterna slaktades i Paris i 1572, och kallas ofta för Bartolomeusnatten eller blodbröllop i paris. Hugenotterna var ju anhängare av den reformerade läran(det vi i dag kallar protestander). Mellan 1000 och 2000 Hugenotter fick böta med livet denna natt, och ytterligare 8000-10 000 runtom i efterspelet.