2013-10-12 22:17 #0 av: Gunlog

Tacksägelsedagen är en gammal tradition som nästintill är bortglömd i Sverige. Thanksgiving är en mycket stor helg i USA och i Kanada där man ofta samlas hela familjen, släkt och vänner, för att äta gott tillsammans och umgås med varandra.

Thanksgiving i USA har en helt annan betydelse än här i Sverige. Helgen är speciellt stor i Nordamerika. Så många som möjligt samlas, går i kyrkan tillsammans, äter kalkon och allt som hör till. Thanksgiving är en storhelg med firande i 4 dagar och är lika stor helg som julen. Efter Thanksgiving-helgen börjar man julpynta och julhandla.
Thanksgiving Day är alltid den fjärde torsdagen i november i Amerika och då håller allting stängt förutom några restauranger. Denna helgen varar i 4 dagar. Fredagen kallas för Black Friday och är årets stora rea-dag då alla butiker har öppet från tidig morgon till sen kväll/natt.
I Kanada varar helgen i 3 dagar och är den andra måndagen i oktober. Denna dagen kallas för Columbus Day i USA.

Men här i Sverige då? Tacksägelsedagen är då man håller skördefest. Detta firas speciellt i kyrkan på många olika sätt. Man skänker bl.a. grödor och annat nödvändigt till kyrkan som de i sin tur sedan ger till behövande. Jag gick in på kyrkans sida i min kommun för att se hur de kommer att fira. Det kommer att hållas en extra festlig mässa klockan 11. Alla prästerna i kyrkan kommer att medverka. Diakonen kommer att medverka. Kyrkans alla körer samt musiker kommer att medverka tillsammans med psalmorkestern.
I församlingshemmet är det bokloppis, lunch och grönsaksförsäljning.

Jag visste faktiskt inte det här innan. Jag är dock en människa som vill ta vara på gamla traditioner för att på något sätt hedra våra förfäder. Kan man få med sonen på detta, tro? Jag har en väninna som jag vet att hon går i kyrkan vid speciella högtider, och detta är en högtid. Kanske hon ska dit?
Jag tror det är tid att kanske börja med en nygammal tradition? Att fira Tacksägelsedagen...

Källa Wikipedia samt Burlövs församling