Halloween

Bus eller godis och de oskrivna reglerna

2013-10-28 10:31 #0 av: Rita-S

Det diskuteras flitigt på de flesta forum om bus-eller-godis-rundorna. Amerikanska traditioner knackar på våra egna dörrar, och många är emot det. Men att gå bus eller godis är inte så olika från exempelvis norska traditionen att gå julbock i mellandagarna. Men med alla roligheter följer även förpliktelser.


Min morfar sa alltid till mig: "Skall du göra något, får du göra det ordentligt." Och hur rätt hade han inte i det? I USA går alla barn bus eller godis den 31 oktober. Och de gör det med förpliktelser. Det heter "Trick or treat". Och vandalism är tyvärr ett ökande problem, varpå amerikanska polisen har alla man på plats just denna kvällen.

Även i Sverige börjar det smyga fram att gå bus eller godis, men de flesta älskar att beakta det positiva och och tycker inte det är lika roligt med reglerna... eller får inte besked från mamma/pappa om vad som gäller. Därmed kommer min lilla artikel.

  • Man får faktisk inte ringa på varenda dörr för att tigga godis. Alla dörrar där utebelysningen är släkt säger klart i från att man får inte ringa på! Detta betyder även att man inte får busa med de för att man inte får godis där. Så släkt lampa betyder att du skall gå förbi dörren utan att knacka på.
  • Att ringa på endast där belysningen är tänd är inte bara för att folk skall kunna skydda sig mot oönskat "tjat" om godis. Det är lika mycket en säkerhetsfråga för barnen. Varför? Vi gillar inte att tänka på att det kan hända saker med de gulliga små men så är det tyvärr. USA:s grannskap är något större än våra, alla känner kanske inte alla, och man har denna regel så att det finns belysning så alla kan se om någon drar in barn i huset. Av samma anledning är det säkerhetsfråga att lära sina barn att man får godiset i dörren.. inte inne i huset. Det är en bra ide att påminna barnen om detta ändå.
  • I USA är det skick att en förälder går tillsammans med ett litet gäng ungar när man går från dörr till dörr. Varför? Det är faktisk en trygghet för barnen. Vi pratar om våra mäst sårbara små skatter som nu potentiellt skall knacka på hos villt främmande folk man inte vet något om. Jag tycker det borde vara så även här, att en äldre är ansvarig, ett äldre syskon eller en förälder! Förälderns ansvar är inte bara att se till så barnen inte far illa, utan även att hålla de i öronen och berätta vart gränserna går för bus och vandalism!
  • Vandalism är inte bus! Det är inte okej att påföra materiella skador och dölja det under bus. Det är fortfarande ett lagbrott. Bus skall vara roligt! Man skall kunde skratta av det! Bus kan vara fisklina fäst i fönsterbrädan och en liten bit sudd på så det piper, linda in en liten buske i toapapper och annat som inte påför materiella skador. Och det får heller inte vara bus som gör att en människa skadar sig!
  • Det är bara den 31 oktober som är bus eller godisdagen, och det är god sed att man bara går bus eller godis fram till klockan 9 på kvällen, ungefär samma tidgräns som man känner det är okej att ringa hem till folk. 

Det finns även sida upp och sida ned med säkerhetsregler för bus och godis i USA, som exempelvis att man inte skall ta genvägar som man alltid använder, inte ta emot hemgjort godis från folk man inte känner, inte ta emot frukt och så av rädsla för gifter och annat, men jag känner inte riktigt att Sverige ligger helt i toppen av förgiftning-av-barn-som-går-bus-eller-godis listan. Ändå kan det nog vara en bra ide att man går tillsammans med sina barn så man ser vad de får. 

Andra smarta saker kan däremot vara att barnen får berätta vart de tänker gå om de är i en ålder där du känner det är okej att de går i grannskapet utan en vuxen, att de har på en reflex eller två och att de tittar sig före innan de korsar gatan, men detta är nog inte regler som enbart är bra på allahelgons kvällen, eller hur?

Bilden är lånat från Wikipedia Commons

Med dessa små eller stora förmaningar nämnt hoppas jag att de av er som skall gå bus eller godis får en riktig rolig kväll. Jag har laddat klart med godis så jag har i fall det ringer på, och om det inte gör det kommer jag ha godis att smutta på själv. Jag hoppas ni hittar på lite roliga kostymer, och inte minst.. roliga bus till de som inte har laddat med godis! 

Kanske ni kan dela av er med roliga knep och bus för halloween? :)


* Även löpsedelsbilden är lånat från Wikipedia Commons.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2014-10-13 23:03 #1 av: hannalh

Bra inlägg, men har du en speciell åldersgräns då? Vissa är ju 16 år och går fortfarande, men vad har du för regel om det?

Anmäl
2014-10-13 23:10 #2 av: Rita-S

det finns ingen regel om ålder som jag vet om. Man går väl om man vill oavsett ålder! Och reglerna är inte mina :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2014-10-24 21:55 #3 av: paul03

Ett bus jag har fått veta, är att man kastar ägg, (okokta) på fönstren. Är det ok?? Jag tror det har gått för långt med ägg på fönstren.

Anmäl
2014-10-24 21:57 #4 av: paul03

Ett bus jag har fått veta, man kastar okokta ägg på fönstren. Är det ok??
Jag tror det har gått lite fel med det buset, sen är det väl ok med grus i brevlådan??

Anmäl
2014-10-24 23:17 #5 av: Rita-S

jag skulle inte själv kasta ägg på någons hus av någon anledning alls, det är ett hujädras jobb att tvätta bort. Inte skulle jag vilja så illa mot nån. Jag skulle inte alls uppskatta om nån kastade ägg på mitt hus!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.