2014-04-21 18:39 #0 av: Gunlog

Tänk så snabbt tiden går! Jag tyckte jag plockade ner julsakerna för några veckor sedan bara. Men nu är det snart Valborg och därmed betyder det att April månad år 2014 är slut.

Vad betyder då Valborg för mig?

Tja. Man tar det gamla riset från trädgårdarna och bränner. Och det betyder då att vintern och minusgraderna officiellt är över. Nu kan man börja njuta av ljusa kvällar och varmare temperaturer. Det är nu sommarhalvåret börjar.
Studenterna börjar förbereda sig för sin stora dag, nämligen att avsluta sin utbildning med sina vita kläder och sina vita mössor som de ska slänga upp i luften när de sjunger ut på trappan! Härligt att se!

Vad handlar Valborg egentligen om?

Ja, från en början så har det tydligen med en hednisk högtid i Tyskland att göra. När jag googlar rundor på ordet Valborgsmässoafton så får jag fram en del information och fakta.

Valborgsbål vid Ringsjöstrand 2004 (Lånad från Wikipedia)

Inne på Wikipedia får jag reda på att Valborgsmässoafton, eller i folkmun; Valborg, firas i fler länder än bara här i Sverige. Det är, förutom i Sverige och Tyskland, även en högtid som firas i Finland, Tjeckien, Estland, Slovenien och Lettland. Denna högtid, eller tradition, har sammankopplats med kulten av den helige Valborg.

När jag går vidare så ser jag information inne på Nordiska Museet. Där läser jag om att denna tyska tradition, som till en början är katolsk, kom till Sverige under Medeltiden. Och dess eldar var redan då med i traditionen som skyddande, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis (Valborg). (För övrigt finns här mer intressant info att läsa om, så gå gärna in på länken.)

hogtider.wordpress.com nämner lite om det jag skrev innan, att man firar sommarhalvåret.

www.traditioner.se skriver om att man förr släppte ut sin boskap vid denna tiden och att man då tände eldar för att skrämma bort rovdjuren. Det var också ett sätt att skydda sig mot häxor och annat ont.

Lägg gärna till information om ni vill. Det är bara att lägga in info i en kommentar här nedanför!

Länk till bildens tillgänglighet:
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Valborgsbrasa-1.jpg