2015-02-03 20:15 #0 av: Gunlog

Som många säkert sett så är det väldigt populärt att pyssla och tillverka själv. Jag gjorde en egen tavla till min sambo när han fyllde 50. Jag, hans dotter och hennes sambo hade sparat ihop till en resa till honom. En resa till Florida i två veckor. Dottern och hennes sambo skulle följa med... Men vi visste inte riktigt hur vi skulle ge honom presenten. Så kom jag då på att jag kunde göra en tavla av en takpanna!

Det var populärt just då att göra tavlor av takpannor så det var inte så svårt att komma på det egentligen. Men problemet var hur jag skulle kunna fixa till den. Jag valde decoupage med tecknade bilder.

(För er som inte vet så är decoupage att man lägger på ett lager av servetter med hjälp av antingen decoupagelack eller något tunt lim.)

Det var svårt att hitta rätt bilder, men så till slut...

Jag valde 3 st pass.

Sen hittade jag en flygbiljett där jag lade till deras namn.

Jag hittade också en bild på en strandkille som ligger och solar.

Naturligtvis fixade jag ett flygplan och en glad sol!

Det blev perfekt!

Sedan började själva arbetet.

Jag tvättade takpannan i duschen för att få den riktigt ren. Den fick stå och torka några dagar.
Jag tog den vita väggfärgen vi hade nere i källaren och målade den 5 gånger för att täcka riktigt ordentligt.

Sedan började det roliga: själva bilderna.

Jag tejpade fast vita servetter på ett utskriftspapper och sprayade med hårspray på servetten (för att färgen skulle hålla sig kvar på pappret). Efter det skrev jag ut, lät det torka en timme och sedan på med hårspray igen för att fixera färgen. Dock hade jag då en bläckstråleskrivare. (Vilket inte är att rekommendera till just decoupage. Använd laserskrivare.)

När jag skulle lägga på bilderna så rev jag ut bilderna från servetterna. Detta för att det inte ska bli några kanter i övergången mellan bilden och takpannan. Jag lade bilderna där jag ville ha dom och sedan penslade jag med lim ovanpå, från mitten och utåt, med en mjuk pensel. Det är A och O när man arbetar med stora bilder.

Jag använde mig av tapetlim, men det är inget jag rekommenderar. Ta hellre 1 del trälim och blanda med 1 del vatten.

Sedan hade min son glitterlim i olika färger.

Eftersom flaggan är blå, vit och röd så använde jag mig av blått glitterlim. Jag hade glitterremsor också så jag valde en röd.

Jag hade beställt en ljushållare från Panduro Hobby, så jag borrade ett hål till den med diamantborr och skruvade fast hållaren enkelt.

När han fick denna takpannan så tänkte han: "Vad #¤&#&/ ??? Min takpanna? Får jag en sketen takpanna i 50-årspresent?" Och jag kan säga han såg väldigt besviken ut. Men så började han titta på bilderna ordentligt... Det tog tid innan han fattade... Men när väl poletten trillade ner så blev han såååå själaglad över sin egen takpannan som jag hade "förstört", hehe Galen!

Vi har ingenstans att ha takpannan/tavlan, så jag har sagt att vi kan slänga den eftersom den bara tar plats, men det får jag inte! "Du skulle bara våga slänga min fina takpanna!" Hahaha!

Ja, denna är inte världen snyggaste eller så, men den blev uppskattad i sitt syfte i alla fall. Han fick även foton på de två hotellen som de skulle bo på, och lite fickpengar i us-dollar av sina vänner.