2015-04-08 13:17 #0 av: Rita-S

Valborg firas inte bara i Sverige. Även andra länder firar Valborg.

Sedan tidigare har vi två olika artiklar om Valborgsmässe i sig själv, så jag tänker inte gå i några stora detaljer om just Valborg i denna artikeln, utan går mer in på hur det kan se ut i de olika länder i stället. Sveriges firande kommer ju fram i dessa artiklar med, så jag länkar till artiklarna: 

Artikel 1

Artikel 2

Finland firar även som Sverige med att brinna stora bål runtom, och även vissa platser i Finland kör man med smällare och fyrverkeri. Själva bålet i Finland har rot från gammal nordisk sed att brinna bålet för skydd mot de döda, då gränsen mellan dödsriket och de levandes värld ansågs vara skörast just denna natten där som andra platser. I även äldre tider var elden ett symbol att brinna bort det gamla och ge plats för det nya, en fruktbarhetsrit för både gård och kvinna där man skulle öka chansen för nytt liv både i kvinnans liv och i marken själv. Det råkar även vara vid denna tid studenterna tar studenten i Finland, och det firas överstadigt med karnevaler, balonger, festivaser, parader och färger överallt. 

I Norge är det nog mäst häxarna som uppmärksammar Valborg. Häxorna sågs i gammal tid att samlas just valborg då det var almän tro att deras magi var stärkare på sådana speciella nätter, och man ansåg ju att häxorna sto i förbund med djävulen själv. Numera är det nog inte många som fortfarande tror att häxorna står i förbund med ondskan, men man tror fortfarande att energierna i naturen på denna natt är fördelaktig för att göra ördmediciner, utöva sina riter och andra syssler man gärna gör som häxa. Nordmen flest brukar i dagsläget inte uppmärksamma denna kvällen särskillt mycket, men vissa områden i Norge firar fortfarande Valborgen stort med bål och parader. Ett exempel där är Tromsø. 

Også i Danmark henger skikken igjen å brenne bål på Valborgsaften, men i Danmark er det sagt at bålet ikke kan tennes med vanlig fyrstikke, man måste tända det med "vill eld", altså den metoden måanniskor skapade eld med sedan innan man fick stål och järn: eldstenar, eller att gnussa två trädbitar mot varandra.  
I Danmark, och även vissa ställen av Sverige, är det "skick och tradition" att man skuttade genom valborgsbålet, dock har jag inte riktig fått reda på om vi pratar "show-off" eller om det hade nån rituell betydelse.