2015-11-15 13:42 #0 av: Gunlog

Hösten kan kanske tyckas vara grå och trist på många sätt. Det blir mörkare och naturen går i dvala. Men så har vi ett helt gäng med dagar då vi har anledning att träffas, umgås, och bara få vara med nära och kära.

Vissa firar Mårten Gås och vissa firar Halloween. Vissa firar Fars Dag och vissa firar Alla Helgons dag/Allhelgonahelgen. Alla dessa kommer så tätt inpå, så många väljer att slå ihop till ett enda stort firande. Några har anka eller gås på bordet, några har kalkon på bordet, några har kyckling eller någon härlig stek.

Vissa väljer att fira Thanksgiving. Det kommer mer och mer att folk ”firar” just denna högtid.

Som jag har skrivit i tidigare artikel så är svenska Tacksägelsedagen något annat, men den uppmärksammas inte lika mycket.

Sverige har blivit mer internationellt, och med det så har man uppmärksammat högtider som firas i andra länder, såsom t.ex. i USA.

Thanksgiving är en tacksägelsedag som kommer från 1600-talets USA. Den firas alltid den 4:e torsdagen i november i USA, och sträcker sig fram till söndagen. I Kanada firas den tidigare och vara då i 3 dagar.

Historiskt sett så är detta ursprungligen om pilgrimmer som utvandrade till Nederländerna efter förföljelser i England.

Jag citerar från Wikipedia:

:/:

Traditionen säger att en grupp puritanska pilgrimer utvandrade till Nederländerna efter förföljelser i England. Inte heller i Nederländerna fann sig pilgrimerna tillrätta, utan man lyckades chartra ett skepp att åka med från Plymouth i England. Skeppet, som hette Mayflower, anlände i december 1620 till det som sedan 1776 är USA. Efter svårigheter med skördarna hjälptes man den första tiden av indianer, och när en god skörd äntligen kom, ordnade man en tacksägelsefest till Guds ära, innehållande bland annat vilda ankor och gäss. Med tiden har man infört andra rätter som kalkon och paj på pumpa.

:/:

Dagen efter firas Black Friday i USA. Om den kan ni läsa mer här:

Hur firar ni alla dagarna på hösten?

(Bilden kommer från Wikipedia)