Kläder

Klädernas vett och etikett

2009-03-24 20:29 #0 av: Dojdan

Ofta blir vi dödliga människor lite förvirrade när vi får en inbjudan till en tillställning och vi vet inte vad vi ska ha på oss. Detta är vad som gäller då klädsel är angivet.

För kvinnorna!

När frack eller högtidsdräkt anges på inbjudan:

Hellång klänning av exlusivt material, den kan vara urringad eller ha bara axlar. Till detta ska man ha ett par snygga hörklackade skor som gärna får gå i samma färgton som klänningen. Strumpbyxor är ett måste!
Det ska vara en liten handväska utan axelrem, viktigt är att skor och väska går i samma färg eller material. När man klär sig enligt frack eller högtiddräkt så ska man även bära handskarsom ska gå upp så långt som över armbågarna.

Till detta är det också viktigt att man bär eleganta smycken, gärna mycket bling-bling. Vid en sån här fin tillställning kan man även bära en tiara eller ett diadem.

När smoking eller mörk kostym anges på ibjudan:

Man ska klä sig i en så kallad aftonklänning. Det kan vara en klänning i varierande längd, en tvådelad dräkt eller till och med en festbyxdress. Här är det okej att flasha till lite med strumpbyxorna och man kan ha de i olika färger eller med olika mönster. Till detta ska det bäras pumps, smala klackar eller festsandaler.
De nu så aktuella kuvertväskorna passar utmärkt till dessa tillställningar, handskar används oftast inte nu för tiden när det är aftonklänning som klädsel. Bling-bling smycken passar in mycket väl här med.

 

För männen!

När frack anges på inbjudan:

Frack används vid promotioner, bröllop och galamiddagar. I stället för frack kan mörk kostym användas, men inte smoking. Även folkdräkt kan bäras i stället för frack. Rocken har sidenklädda slag och byxorna sidenrevärer. Västen bör synas 1-2 cm framtill under rocken.

När smoking anges på inbjudan:

Smokingen används efter kl. 18 vid middagar, supéer, vid teater- och operapremiärer eller när smoking anges på inbjudan. Svart är den vanligaste färgen. Vit smoking förekommer också och då är byxorna antingen vita eller svarta.
En smokingkavaj med sjalkrage knäpps så att dubbelknappens båda knappar förblir synliga. Svart rosett hör till smoking.
Accessoarerna kan emellertid också vara i någon färg och då skall gärna samtliga accessoarer (cummerbund, rosett och ficknäsduk) vara i samma färg. 


När mörk kostym anges på inbjudan: 

Mörk kostym kan användas vid alla tillfällen oavsett klockslag och kan således också användas i stället för frack. Med mörk kostym avses en kostym som är mörkgrå, mörkblå eller svart. Materialet kan ha diskreta ränder, men inte kritstrecksränder.

 

Källa: www.guldstank.se


Anmäl
2014-02-02 20:10 #1 av: Gunlog

Väljer att lägga fram denna artikeln då den är så bra...

Saknaden av små kattassar är enorm... Att överleva det varje dag är en konst...

Sajtvärd på julen.ifokus.

Sajtvärd på Hantverk & på Återbruk.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.