2013-10-18 22:45 #0 av: Gunlog

Återigen har vi kommit till Halloween. Vad betyder egentligen Halloween och var kommer det ursprungligen ifrån? Amerika tror nog de flesta, men så är inte fallet. Jag har väl inte varit sådär jätteintresserad av Halloween innan, men det blir mer och mer för varje år här i Sverige, att fira detta. Jag måste erkänna att jag börjar bli mer och mer nyfiken på vad Halloween egentligen har med Allhelgona-helgen att göra. Det är inte samma sak, utan två helt skilda historier bakom.

Var kommer ordet Halloween ifrån?

Jo, det är från keltiskan i Skottland; All-Hallow-Even "Eve of All Saints, Last night of October". Alltså, "Helgonens Afton, sista natten i oktober". Det var Nyårsafton i den gamla keltiska kalendern.

"Jag har aldrig hört talas om Samhain?" Lugn, inte jag heller. Samhain var en av 4 högtider på de brittiska öarna. Samhain firades när säsongen för skörd och grödor var slut och det kalla vinterhalvåret började. Samhain firades dygnet innan Halloween, en natt då kelterna trodde att osynliga krafter och odödliga själar kunde återvända till jorden.

"Vad är Jack-o´-Lantern?"

Precis som andra nätter, när dessa osynliga krafter kunde återkomma till jorden, så uppmanades folket att släcka ner sina hushållseldar denna kväll och natt den 31 oktober. Istället tändes större bål en bit utanför byn där folk sedan kunde hämta eld igen till sina hushåll.

De som gick ute hade med sig lyktor. Det var så kallade Jack-o´-Lanterns. Dessa lyktor var gjorda av rovor som var utkarvade som ansikten med ljus i. Denna seden sägs komma från Jack. Jack var en smed som var för elak och ond för att komma in i himlen. Dock hade han lyckats lura djävulen så han kom inte in i Helvetet heller, därför irrade han omkring på jorden. För att hitta vägen han gick så hällde han, enligt sägnen, glödande kol i rovorna som han hade ätit.

"Vad har Samhain med Halloween att göra?"

Under 400-talet började kelterna att gå över till att bli kristna. Därmed förändrades de keltiska traditionerna. Och år 998 ville kyrkan få bort keltiska Samhain så man införde istället Alla Helgons Dag, den 2 november. Det folkliga firande blandades med kyrkan Alla Helgons Dag.

"Vaddå kelter? USA då?" Jo, miljontals irländare emigrerade till USA under 1800-talet. Naturligtvis tog de med sig sina traditioner.

Nu har jag fått svar på mina frågor här ikväll.

Har ni fler frågor? Gå in på Ritas fina artikel "Alla Helgons Förvirring?" som beskriver mer om Halloween och dagarna omkring. Ni kan även gå in på Trevors artikel "Halloween" som även beskriver Guy Fawkes Night.

Källa: Online Etymology Dictionary, Wikipedia